Gázában a lakosság fele éhezik, az ENSZ egyik szervezete szerint „földi poklot” élnek át

2023.12.12. 21:30
Az ENSZ szakosított szervezetei szerint a Gázai övezeti civil lakosság „földi poklot” él át, és napról napra reménytelenebb körülmények között próbál menekülni a bombák elől.

Az Élelmezési Világprogram (WFP) közölte, hogy a civil lakosokat egyre súlyosabb éhínség sújtja Gázában, és hogy a lakosság fele éhezik – írja az MTI.

Lakosok elmondták, hogy a Rafah elleni keddi tüzérségi támadás az elmúlt napok legsúlyosabb támadása volt, pedig az izraeli hadsereg még novemberben arra utasította a lakosokat, hogy biztonságuk érdekében oda meneküljenek. Egy helyi lakos, Mohammed Obaid, aki a romokat vizsgálta, elmondta, hogy

a gázaiak éhségtől és szomjúságtól szenvednek.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) közölte, hogy korlátozott segélyszállítmány érkezik Rafah környékére, de az elmúlt napokban a Gázai övezet minden részében leállt a segélyek osztása.

A térségbe látogató Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója kijelentette: Gáza „földi pokol”.

Az emberek az utcán élnek és mindenben hiányt szenvednek. Biztonságért és ennek a földi pokolnak a végéért könyörögnek

– írta az X közösségi portálon Lazzarini.

A WHO vasárnap közölte, hogy Gázában nő a betegségek kockázata, miközben az egészségügyi intézmények kapacitása a konfliktus előttinek a harmadára csökkent.