A kivitelező a székelyudvarhelyi tragédiáról: Nem tudtuk, hogy vannak bent gyerekek

2023.12.19. 16:20
Hétfő délután összedőlt egy diákokotthon külső fala Székelyudvarhelyen, egy gyermek meghalt. Most megszólalt a kivitelező, aki a kollégium szomszédságában zajló munkálatokat vezeti: figyelmeztetést is kitettek, hogy ne menjen be senki az épületbe.

Meghalt egy gyermek Székelyudvarhelyen hétfő délután, miután összedőlt a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala. Később kiderült, hogy az otthon falain azután jelentek meg repedések, hogy az épület közvetlen szomszédságában munkálatok kezdődtek. 

Az Új Magyar Szó portál azt írja, Sándor László, a munkálatokat végző cég tulajdonosa az Antena3 televíziós csatornának kedden úgy nyilatkozott:

nem tudták, hogy vannak bent gyerekek.

„Kint kitettük, hogy ne menjen be senki. Nagyon sajnálom. Ez nagyon nagy baj. Egy fiú meghalt” – mondta a kivitelező cég tulajdonosa, aki elárulta azt is, hogy az ő utasítására kezdtek el ásni a munkások, anélkül, hogy felderítették volna a terepet. 

Az Antena3 arról is beszámolt, hogy egy szabadidejében épp a közelben járó tűzoltó adta le a riasztást az omlásról, miután meghallotta a zajt, és észrevette a porfelhőt.

Már napokkal a baleset előtt megjelentek a repedések a falon

Mint megírtuk, az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók négy diákot is kimentettek a romok alól, közülük az egyik meghalt. A helyzet kaotikus volt: a romok alól segélykiállítások hallatszottak, a mentők a hangok alapján keresték a túlélőket. 

A diákok elmondták, hogy mióta néhány napja megkezdődtek a munkálatok az épület követlen szomszédságában, a bentlakás falain repedések jelentek meg, majd azok egyre nagyobbakká váltak, sőt állítólag azt is „érezték, hogy az épület mozog”.