Csehország egyik legnagyobb tragédiája után kicsit másképp indult újra az élet Prágában

2023.12.22. 12:30
A csütörtöki, 15 áldozatot követelő tömeggyilkosság után ismét kinyitottak a boltok és az üzletek a lövöldözés környékén Prágában, a tömegközlekedés is zavartalanul működik. Ugyanakkor a megnövelt rendőri jelenlét mellett az áldozatokra emlékező gyertyák miatt másképp fest a Jan Palacha tér. A rendőrség növeli az iskolák védelmét is.

„A mai naptól országos MEGELŐZŐ intézkedéseket fogadtunk el a könnyű célpontok és az iskolákkal kapcsolatban. Konkrét fenyegetésről nincs információnk, [a mostani döntés] a megelőzést szolgálja – jelzés, hogy itt vagyunk és készen állunk” – szól a cseh rendőrség közleménye a rendőrség X-oldalán.

A rendőrség azután döntött amellett, hogy növeli a rendőri jelenlétet az utcákon, hogy december 21-én egy 24 éves férfi legalább 15 embert gyilkolt meg, és 24-et sebesített meg – köztük 10-et súlyosan – a Prága belvárosában található Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán.

A rendőrség célja, hogy ezzel megelőzzék, hogyha a csütörtöki tömegmészárlás után mások is lövöldözést terveznének.

Emellett a cseh Seznamy Pravy arról számol be, reggel hét előtt a nyomozók és helyszínelők ismét a lövöldözés helyszínére látogattak, hogy folytassák a nyomok keresését – a lap tudósítása szerint az épület szinte minden ablaka világít, és elég elfoglaltnak tűnnek a bent dolgozó rendőrök.

Ezenkívül a rendőrség bejelentette, hogy az egyetemen meggyilkolt 14 áldozatból már 11-et azonosítottak.

A rendőrség közleménye szerint még délelőtt befejezhetik az azonosításukat. (Az egyetemen 14 emberrel végzett a gyilkos, míg korábban egy másik településen 55 éves édesapját lőtte le a férfi – szerk.)

Időközben a cseh belügyminisztérium a sérültek kapcsán közleményt adott ki, miszerint a 24 sérült közül hárman külföldi állampolgárok: egyikük Hollandiából, míg további két személy az Egyesült Arab Emírségekből származik. Az állapotukról azonban nem közöltek információt.

Elmaradhatnak az órák az egyetemen

A Károly Egyetem azt javasolta a pénteki napon az oktatóknak, hogy amennyiben lehet, kegyeleti okokból ne tartsák meg az órákat és más eseményeket. Ezenkívül egy, az oktatóknak és hallgatóknak is kiküldött e-mailben bejelentették, hogy a pénteki napon istentiszteletet is tartanak az áldozatok emlékére. Mint a levélben érvelnek:

Az erőszak mértéke, amely ma [csütörtökön – szerk.] történt a Károly Egyetemen, teljesen új és megdöbbentő a mi tudományos közösségünk és a Cseh Köztársaság számára. Fogjunk össze ezekben a nehéz időkben. Arra kérünk mindenkit, próbáljon meg nyugodt maradni, és ismét fejezzük ki részvétünket mindazoknak, akiknek szívét összetörte szeretteik elvesztése

olvasható Milena Králícková rektor, illetve Eva Lehecková, a bölcsésztudományi kar dékánjának közös levelében.

Ezenkívül az egyetem bejelentette, hogy alapítványával adománygyűjtésbe kezdenek az áldozatok családjai számára, hogy pénzügyileg támogathassák őket. A cikk megjelenésének a pillanatában jelenleg 

6,7 millió koronát, azaz hozzávetőlegesen 103,7 millió forintot adtak össze az egyetem alapítványának.

Mint az adománygyűjtő oldalon fogalmaznak, minden egyes koronát az áldozatok családjainak, illetve olyan oktatóknak és hallgatóknak szánnak, akiket érintett a tragédia.

Újra elindult a város, kinyitottak az üzletek

A prágai tömegközlekedési cég (PID) X-oldalán reggel bejelentette, hogy Prágában ismét teljes vonalon működik az összes tömegközlekedés – egyedül csak egy megállót raktak tíz méterrel arrébb a rendőrautók miatt.

Legyen biztonságos utuk, és amennyiben lehetséges, békés péntekük!

– zárul a PID közleménye.

A cseh Seznamy Pravy emellett arról ír, az egyetem környéken ismét kinyitottak a pékségek, a kávézók és az üzletek. A lapnak nyilatkozó újságárus elmesélte, csütörtökön egy férfi esett le az egyetem épületéről [feltehetően a támadó – szerk.], ami után a rendőrök azt kérték, zárják be az üzletet, és maradjanak csendben. Mivel reggelre eltűntek a rendőrségi kordonok, ezért úgy döntött, kinyit.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, december 22-én előre eltervezett gyilkolásba kezdett egy 24 éves cseh állampolgár, aki közösségi oldala alapján már december 9-e óta készülhetett a gyilkosságra. A rendőrség az éjszaka folyamán kijelentette, hogy a férfi két hasonló, Oroszországban történt lövöldözésből informálódott – mindezt az azóta elérhetetlen Telegram-csatornája és más közösségi oldala alapján állapították meg, igaz, hozzátették: a nyomozás még kezdeti fázisban jár.

A férfiról egyébként a rendőrség már korábban tudta, hogy öngyilkosságra készül, ezért a lövöldözés előtt egy órával értesítették az egyetemet a lehetséges veszélyről, illetve rendőri jelenlét is volt az egyetemen,

UGYANAKKOR A RENDŐRSÉG A ROSSZ ÉPÜLETBEN VÁRTA AZ ELKÖVETŐT.

Az elkövetőnek ugyanis a Celetná utcai épületében lett volna órája 14 óra 20 perckor – a rendőrök itt is várták –, azonban végül az egyetem Jan Palach téri épületében kezdett mészárlásba – a rendőrség osztagai 12 perccel az első lövés után érkeztek a helyszínre.

A férfi a prágai mészárlás előtt végezhetett apjával és egy másik, eddig ismeretlen fiatalkorú személlyel, ugyanakkor jelenleg 100 százalékra még nem erősítette meg a rendőrség, hogy a két eset között lenne összefüggés.

Ezenkívül a rendőrség és a belügyminisztérium is kijelentette, hogy nem terroreseményként tartja számon a lövöldözést – Vit Rakusan belügyminiszter közlése szerint az elkövető nem állt kapcsolatban egy terrorszervezettel sem, míg Vondrášek rendőrfőnök korábban bejelentette, az elkövető orosz esetekből inspirálódhatott.

Az, hogy pontosan hogyan zajlottak le az események, korábban ebben az írásunkban követtük folyamatosan frissülő cikkünkben, míg az éjszaka megjelent új információkat itt foglaltuk össze. Ezenkívül külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport