18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Legalább 15 halottja van a prágai lövöldözésnek

GettyImages-1865823789
2023.12.21. 16:29 Módosítva: 2023.12.21. 19:40
A cseh rendőrség szerint több ember meghalt és tucatnyian megsebesültek egy Prága központjában lévő egyetem közelében történt lövöldözésben. A rendőrség közölte, hogy a fegyverest likvidálták, és az épületet kiürítik.

A Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözésben legalább 15 ember, köztük a támadó is meghalt. Kilenc ember súlyosan, mások közepesen és könnyebben sérültek meg. Összesen mintegy 30 sebesültről lehet szó − írta meg a dennikn.cz.

Ebben az írásunkban összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat, továbbá külön cikkben írtunk arról, hogy

Így kezdődött 

A jelentések szerint az incidens az egyetem bölcsészkarán történt, a Jan Palach téren. A hatóságok közölték, hogy az egész teret és több utcát is lezártak az egyetem körül − számolt be először a BBC

Hirtelen lövéseket hallottam

− mondta a Dnes cseh hírügynökségnek egy szemtanú.

Csütörtökön 12 óra 20 perckor a rendőrséghez olyan információ érkezett, hogy egy 24 éves hostouňi férfi Prágába akar indulni, mondván, hogy öngyilkos akar lenni. 12 óra 45 perckor kaptuk az információt, hogy ugyanabban a faluban találtak egy halott férfit , a gyanúsított apját. Gyorsan kiderítettük, hogy az illető a Károly Egyetem bölcsészkarának hallgatója, és megtudtuk, hogy 14 órakor előadást kellett volna tartania a karon. Ezért kiürítettük a létesítményt, amit 14 óra 22 perckor fejeztünk be. 14 óra 59 perckor kaptuk az első információt a lövöldözésről, az első járőrök ekkor már a helyszínen voltak

− mondta Martin Vondrásek rendőrkapitány.

A Károly Egyetem bölcsészkari munkatársainak küldött e-mailben a lövöldözésre figyelmeztették a dolgozókat. Ebben ez állt:

Maradjanak a helyükön, ne menjenek sehova, ha az irodákban vannak, zárják be azokat, és helyezzenek bútorokat az ajtó elé, kapcsolják le a villanyt.

A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik.

Géppisztolyos rendőrök érkeztek az egyetemhez 

A rendőrség szerint a lövöldözés következtében többen meghaltak, és több tucatnyian megsérültek. A hatóság délután 4 óra körül közölte, hogy a lövöldözőt semlegesítették.

Több rendőri egység, amelyek közül néhányan géppisztollyal vannak felszerelve, behatolt egy házba Kladenskóban. A lap szerint minden jel arra utal, hogy az eseménynek köze van a prágai bölcsészkaron történt mészárláshoz.

A prágai bölcsészkaron történt tragikus események miatt lemondtam olmützi programomat, és visszatérek Prágába. Folyamatos kapcsolatban állok a belügyminiszterrel. Arra kérek minden állampolgárt, hogy tartsák tiszteletben a rendőrség egységeinek ajánlásait

− mondta Petr Fiala (ODS) miniszterelnök az incidenssel kapcsolatban.

A lövöldöző a mélybe vetette magát és meghalt. Az eseménysort elemeznünk kell, és csak azután tájékoztatjuk a közvéleményt

− mondta Bohuslav Svoboda (ODS) prágai polgármester a Cseh Televízió élő adásában

A közép-csehországi rendőrök bejelentették, hogy egy fiatalembert keresnek egy, a régióban történt erőszakos halálesettel összefüggésben. Nem zárják ki, hogy összefüggés van az eset és a mostani lövöldözés között. A rendőrség szóvivője szerint egy 1999-es születésű férfi erőszakos halálával összefüggésben keresnek egy 1968-as születésű férfit. A szóvivő egyelőre nem nyilatkozott az ügy további körülményeiről. „A nyomozás folyamatban van” − mondta Richter.

Nem erősítették meg azokat az információkat, hogy még egy lövöldöző lenne. Nyomatékosan kérem a polgárokat, hogy meg se próbáljanak a területre menni, a rendőrség az egész környéket lezárta, a beavatkozás még tart

− mondta Vít Rakusan (STAN) belügyminiszter a Radiozurnálnak. Elmondása szerint a rendőrök percek alatt a helyszínen voltak, a beavatkozást pedig nagyon professzionálisnak értékeli.

Több videót töltöttek fel a helyszínről 

A helyszínen több felvétel is készült. A cseh rendőrség hivatalos Twitterén ezt a videót osztották meg:

 Egy másik videón a lövöldözések is hallhatóak a távolból.

Egy harmadik felvételen pedig az látszik, amint az emberek menekülnek a helyszínről.

Fotó készülhetett a lövöldözőről is; a hallgatók így próbáltak menedéket keresni 

Úgy tudni, hogy több hallgató az egyetem épületének párkányán keresett menedéket. Erről szintén egy helyszíni fotó készült, amelyet a cseh Novinky hírportál is megosztott (ez a fotó alább beágyazva, jobboldalt látható). 

Baloldalt pedig az állítólagos lövöldözőről látható egy elmosódott fotó, de ennek hitelességét egyelőre nem lehet megerősíteni.

Egy újságíró, Jakob Weizman – aki a Prágai Egyetem hallgatója – szintén fényképet osztott meg a helyszínről az X-en (korábban Twitter). 

Bent ragadtunk a tanteremben Prágában. Az elkövető meghalt, de még várunk az evakuálásra. Imádkozom, hogy túléljük.

Nem terrorizmusnak tartják az esetet

A helyszínen tartózkodó belügyminiszter ezenkívül arról is beszélt, hogy jelenleg nincs kapcsolat a mészárlás és a belföldi terrorizmus között. A rendőrség is hasonló állásponton van – vezetőjük, Vondrášek arról beszélt, hogy a tettest feltehetően külföldön történt hasonló tömegmészárlások inspirálták, miközben a pirotechnikusok épp az egyetem épületét vizsgálták át.

A rendőrfőnök emellett azt is bejelentette, hogy a tettesnek több fegyverre is volt tartási engedélye.

Ezenkívül a Dennik N cseh lapja úgy tudja, a rendőrség a támadás előtt egy órával jelezte az egyetem felé az esetleges fenyegetést – ezt a lapnak később az egyetem bölcsészettudományi karának egyik név nélkül nyilatkozó vezetője is megerősítette.

Nem mintha mindennap kapnánk fenyegetéseket, de néha kapunk. Nem vettük félvállról. Három óra körül pedig ijedt kollégák jöttek hozzánk a negyedik emeletről, hogy valami történt, és megsérült egy személy

– nyilatkozta a kar vezetőségének egyik tagja, aki ezután elmondta, hogy felmentek a dékáni hivatalba, ahonnan értesítették a rendőrséget.

ELMONDÁSA SZERINT A RENDŐRÖK PILLANATOKON BELÜL A HELYSZÍNEN VOLTAK, ÉS ARRA SZÓLÍTOTTÁK FEL AZ EMBEREKET, HOGY AZONNAL MENEKÜLJENEK EL ÉS ZÁRJÁK BE MAGUKAT AZ IRODÁBA.

Az áldozatokat még nem azonosították

A cseh rendőrség bejelentette, jelenleg még dolgoznak az áldozatok azonosításán, ami időbe telik. A hivatalos Twitter-oldalukon beszámoltak arról, hogy amennyiben külföldi nemzetiségű diákot is találnak az áldozatok között, akkor azonnal értesíteni fogják a nagykövetségeket.

A rendőrség egyébként bejelentette, hogy a lövöldözés során egy rendőr sem sebesült meg, míg

A MENTŐSZOLGÁLAT AZT JELENTETTE, HOGY MIND A TIZENKÉT SÚLYOSAN SÉRÜLT SZEMÉLYT KÓRHÁZBAN ÁPOLJÁK.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője, Paczolyai Máté az Indexnek korábban azt nyilatkozta, jelenleg nincs információjuk magyar áldozatról vagy sebesültről – később ugyanerről írt Menczer Tamás államtitkár Facebook-oldalán.

Szigorít a biztonsági előírásain az egyetem

Az események miatt az egyetem közleményben jelentette be, hogy a csütörtöki, illetve a pénteki napokra milyen új biztonsági előírásokat vezetnek be.

A MAI NAPRA TÖRÖLTEK MINDEN VIZSGÁT ÉS ELŐADÁST, MÍG A HOLNAPI NAP FOLYAMÁN MINDEN OLYAT, AMIN 20 FŐNÉL TÖBB VENNE RÉSZT.

Közleményükben ezenkívül bejelentették, hogy szorosan együttműködnek a hatóságokkal, és a biztonsági intézkedéseket szigorítják az épületben. Ezenkívül felhívják a figyelmet, hogy elindítottak egy segélyvonalat, ahol azon diákok telefonhívását várják szakképzett pszichológusok, akiket megviselt a mai történet – ezt az alábbi oldalon lehet elérni. 

Rossz épületben várta a rendőrség az elkövetőt

A lövöldöző otthonában tartott házkutatást a rendőrség, amelyet követően a vizsgálat vezetője, Martin Vondrášek rendőrkapitány új információkat közölt a nyilvánossággal. Vondrášek elmondása szerint 

A RENDŐRSÉG MÁR AZ ESET ELŐTT TUDOTT ARRÓL, HOGY AZ ELKÖVETŐ ÖNGYILKOSSÁGOT TERVEZ,

és emiatt egy órával a mészárlás előtt értesítették az egyetemet a lehetséges veszélyről. Vondrášek elmondta, emiatt a rendőrség készültségben volt, és egy rendőr járőrözött az egyetem Celetná utcai épületében. Ugyanakkor az elkövetőnek hiába ott lett volna órája 14 óra 20 perckor, végül az egyetem Jan Palach téri épületében kezdett mészárlásba – a rendőrség osztagai 12 perccel az első lövés után érkeztek a helyszínre.

Orosz esetből inspirálódhatott a mészárló

A házkutatás után Vondrášek kijelentette, hogy a támadó vélhetően orosz esetből inspirálódhatott – ezt az elkövető közösségi oldalán található információk alapján feltételezik, amiről írtunk másik cikkünkben is.

Idén decemberben Brianszkban egy 14 éves lány két iskolatársával végzett, és további ötöt sebesített meg, mielőtt öngyilkos lett – a jelenlegi feltételezések szerint a prágai elkövető leginkább ebből inspirálódhatott.

UGYANAKKOR VONDRÁŠEK – egyelőre – NEM ERŐSÍTETTE MEG azt, HOGY az elkövető valóban megölte az 55 ÉVES ÉDESAPJÁT ÉS EGY MÁSIK ISMERETLEN SZEMÉLYT is. 

A legutóbbi hírek szerint Jelenleg 25 személyt ápolnak kórházban, köztük többen súlyos állapotban vannak.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép:  A rendőrség biztonsági intézkedéseket végez a helyszínen, miután 2023. december 21-én lövöldözés történt a prágai Károly Egyetemen.  Fotó Stringer / Anadolu / Getty Images Hungary )