Orbán Viktor megrendült, a Külügyminisztérium megszólalt

2023.12.21. 17:38 Módosítva: 2023.12.21. 18:37
Csütörtök délután lövöldözés történt a prágai Károly Egyetemen, az incidensnek több halálos áldozata és súlyos sérültje is volt. A cseh fővárosban egy kis létszámú magyar közösség is él, sőt, az egyetemnek is vannak magyar oktatói és hallgatói.

A prágai eseményekről frissülő cikkünkben számoltunk be, amely több videót is megmutattunk a helyszínről. 

A Külügyminisztérium válaszolt az Indexnek 

Időközben kerestük a Külgazdasági és külügyminisztériumot is azzal kapcsolatban, hogy van-e magyar érintettje az eseményeknek. Paczolay Máté, a tárca szóvivője megkeresésünkre közölte:

Magyar érintettről jelenleg nincs tudomásunk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az illetékes cseh hatóságokkal, valamint az egyetem magyar tanszékének vezetőjével és a magyar nyelvi lektorral. Az egyetem magyar szaka egy másik épületben működik, így hallgatóik feltételezhetően nincsenek az áldozatok között.

„Jelenlegi információink alapján 11 ember – köztük az elkövető – vesztette életét. A mentőszolgálat beszámolója alapján 30 sérült, köztük 9 súlyos és 6 közepesen súlyos eset van” – tette hozzá.

Ennyien lehetnek Prágában a magyarok közül 

A cseh fővárosban egy kisebb magyar közösség is él, de kérdéses, hogy ez pontosan mekkora lehet. A közösségi médiában lévő csoportok alapján pár százas, vagy legfeljebb pár ezres nagyságrendűre saccolható ez a közösség.

Nem mellékes az sem, hogy a Károly Egyetemnek – kis számban ugyan, de – magyar hallgatói is vannak.

Az Egyetemen bölcsészkarán régóta működik egy magyar (hungarológia) tanszék, erre utaltak Paczolay Máté szavai is. 

Ezen a tanszéken vannak magyar oktatók is. Továbbá a Károly Egyetemnek jó kapcsolatait vannak számos magyarországi felsőoktatási intézménnyel is, így gyakran fordulnak meg magyar vendéghallgatók és oktatók az intézmény többi tanszékén is. Mindezt jelzi például az is, hogy a városban működik egy magyar diákkör is. 

Orbán Viktor is posztolt

Orbán Viktor a közösségi oldalán reagált a fejleményekre csütörtökön késő délután.

Mélyen megrendített a prágai Károly Egyetemen történt szörnyű lövöldözés. Gondolataink és imáink az áldozatok családjával vannak

– írta.

Időközben Menczer Tamás külügyi államtitkár is posztolt az esetről a Facebook-oldalán.

„Mély megdöbbenéssel értesültünk a prágai lövöldözésről! Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy magyar lenne az áldozatok vagy a sérültek között. Nagykövetségünk kapcsolatban van az egyetemmel és a rendőrséggel.  Együtt érzünk az áldozatok családtagjaival és a sérültekkel, akiknek teljes testi-lelki felépülést kívánunk! Imáinkban is velük vagyunk. A fejleményeket folyamatosan figyeljük” – írta.

Továbbá Orbán Viktor is reagált a fejleményekre egy rövid X-posztban. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport