A biztonságpolitikai szakértő szerint a prágai lövöldözőnél lehettek korábban gyanús jelek

K  AP20231222063
2023.12.22. 18:03

Nem terrorcselekmény volt a csütörtökön a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél történt lövöldözés, magányos elkövetőről volt szó, ezért az ilyen eseteket nehezebb a hatóságoknak megakadályozni – erről beszélt Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban.

A szakember elmondta, hogy már a világ számos országában automata rendszerek figyelik a merényletek előkészítésére utaló kommunikációt. A gyanús cselekményeket mesterséges intelligencia alapú algoritmussal szűrik ki, a külföldi szolgálatok is értesítik az ilyen esetekről a helyi illetékes hatóságokat. Tájékoztatása szerint Magyarországon is hasonló figyelőrendszerrel találtak olyan személyeket, akik kapcsolatban álltak az al-Kaidával.

A csütörtöki prágai esetnél azonban másról volt szó, a fiatal férfi öngyilkosságot akart elkövetni, amivel a hatóságok nem foglalkoznak, magánügynek tartják – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Hozzátette: a fiatalember azt is  bevallotta , hogy az ötletet környezetében lévő nőtől vette, aki hasonló cselekményt hajtott végre Oroszországban. A szakember arra is kitért, hogy karácsony környékén megszaporodnak az ilyen jellegű kommunikációk, amit a hatóságoknak lehetetlen mind lekövetni. Kis-Benedek József szerint az elkövető közvetlen környezete inkább felelős, mivel ők tapasztalhatott árulkodó jeleket. 

A merénylő egy 1500 fős kis faluban élt, ahol a lakosok ismerik egymást. Az aggodalomra okot adó viselkedésről, kijelentésekről értesíthették volna a hatóságokat, az is lehet, hogy az egyetemi csoportjából valaki tudhatott a terveiről, csak épp nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget – vélekedett a szakértő. Hozzátette: ha értesítették volna a rendőrséget, akkor ők közbeléphettek volna. Kérdés, hogy a nem terrorgyanús gyilkolni készülő embereket kiszűri-e az említett figyelőrendszer, amely a közösségi médiát pásztázza. 

A szakember emlékeztetett: a cseh rendőrség megerősítette, hogy nem terrorcselekmény volt, de a szakirodalom az elmebetegek által elkövetett hasonló eseteket is ide sorolja. 

(Borítókép: Gyertyát gyújtanak gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben és tizennégy embert megölt huszonötöt megsebesített. Fotó: Petr David Josek / AP / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport