Csendes, rendezett fiúnak tartották falujában a prágai tömeggyilkost

348Q77T-highres
2023.12.23. 17:32
Hostoun lakóit sokkolta, hogy a prágai Károly Egyetem tömeggyilkosa ilyenre képes, ezt el sem tudták róla képzelni. Ugyanakkor szakértő szerint vannak arra utaló jelek, ha valaki ilyen borzalmakat tervez.

Hostoun egy kis, ezerötszáz főt számláló település, ami Prágától nagyjából 22,8 kilométerre fekszik autóúton. A települést először 1294-ben említették egy forrásban, viszont az utóbbi napokban a világ több vezető lapja is gyakran ír róla,

ugyanis ez az a kis település, ahonnan a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi karán 14 embert meggyilkoló 24 éves férfi származik.

A december 21-i események felforgatták a település nyugodt életét: a tömeggyilkosság napján rendőrök lepték el az elkövető házát, ami azóta is rendőrségi szalaggal van ellátva, emellett pedig folyamatosan érkeznek Prágából az újságírók, hogy megkérdezzék a helyiektől, mit tudnak a személyről, aki hidegvérrel kivégzi 55 éves apját és egy fiatalkorút a klánovicei erdőben (erről az esetről még az előző hétvégén írtunk), majd pedig válogatás nélkül lövöldözni kezd az egyetemen, ahol 12 hallgatótársát és két tanárát ölte meg.

A Seznam Zprávyna újság riporterének a helyiek azt mondták, hogy az elkövetőnek nem volt szokatlan a viselkedése: egy rendes, meglehetősen csendes fiú volt, aki jó családból származott, amelynek tagjaival a helyieknek sosem volt problémájuk.

A helyi iskola igazgatója is azt mondta, hogy a fiú teljesen normális, rendezett családban nőtt fel, bár nem igazán beszélt senkivel.

A helyi postán is azt mondták, hogy a fiú nem sokat beszélt, rendszerint csak felvette a csomagját, majd távozott. Az iskola kantinjában dolgozó nő szerint a helyiek úgy emlékeztek rá, mint egy csendes, díjakat nyerő fiatalra, ezért is érték őket sokként a történtek.

Egy, a családot jól ismerő helyi az étteremben viszont arról beszélt az újságírónak, az elkövetőt az apja rövid pórázon tartotta.

Se lányok, se partik, semmi hobbi. Mindig tanulnia kellett, jó jegyeket akart szerezni

– idézi fel a család dinamikáját.

Ugyanakkor volt olyan, aki szerint az elmúlt napokban kicsit feltűnővé vált a viselkedése: mindig gitártokkal járt az utcán, miközben a helyiek szerint nem zenélt.

Ezt korábban sose láttam tőle. Van egy ötletem, hogy miért mászkálhatott gitártokkal, és valószínűleg semmilyen hangszerhez nem volt ehhez köze.

A helyieket teljességgel megrázták a történtek. Nem tudták, hogy a 24 éves tömeggyilkos szabadidejében fegyvereket gyűjt – és hogy erre egyáltalán hogyan volt pénze –, és milyen embertelen terveket szőtt. A lapnak a helyi polgármester azt nyilatkozta, a településen nincs vadászklub és semmi olyan csoport, ami fegyverekkel lenne kapcsolatos.

Ezek lehetnek a jelek, ha valaki embertelen terveket sző

Még nem tudni, hogy a 24 éves tömeggyilkos, aki előre eltervezetten, hidegvérrel végzett ki 15 embert, szenvedhetett-e mentális problémában. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a sajtó szerint a gyilkoshoz köthető, de már elérhetetlen Telegram-csatorna valóban az övé lehetett-e, vagy valaki utólag készítette el.

A tragédia indítékát sem ismerjük jelenleg, hogy miért akart öngyilkossága előtt minél több emberrel végezni. A sok bizonytalanság és kevés információ miatt jelenleg a legtöbb pszichológus és kriminológus nem válaszol a sajtó kérdéseire, így leginkább biztonsági szakértők próbálják megfejteni, miért történhetett a tragédia.

A TV Nova Barbora Vegrichtová biztonsági szakértőt kérdezte, hogy mi lehet az ok, de szerinte a jelenlegi információk alapján még nehéz felállítani az elkövető profilját, ugyanakkor pár általános dolgot megjegyzett.

Tapasztalatból tudjuk, hogy általában frusztrált személyekről van szó, akik bizonyos esetekben lelki problémákkal is küzdenek

– fogalmazott, majd hozzátette, az ilyen elkövetők szociológiai profiljai rendkívül eltérőek: attól, hogy valaki jó tanuló, és rendezettebb társadalmi réteghez tartozik, még nincs rá garancia, hogy nem hajtana végre ilyen borzalmas tetteket.

„Általában fiatal férfiakról van szó [...], és alapvetően elmondható, hogy egy ilyen cselekedetet az utolsó tettüknek tekintenek, amellyel de facto be szeretnének kerülni a történelembe. Elsősorban arra számítanak, hogy egy ilyen akció következtében meghalnak – akár saját kezűleg, akár a rendőrség által” – tette hozzá Vegrichtová, aki szerint fontos lenne, hogy az embereket megtanítsák, tömeges lövöldözés esetén hogyan kell cselekedni, illetve milyen figyelmeztető jelekre kell felfigyelni azoknál, akik ilyen tetten gondolkodnak.

Mint fogalmazott, a legfontosabb figyelmeztető jel, ha az egyén személyiségében nagy változás történik.

Legyen szó drasztikus életmódváltásról vagy az erőszak, a fegyverek vagy hasonló erőszakos támadások iránti hajlamról vagy annak csodálatáról. Mint arra felhívta a figyelmet:

Ezekben az esetekben egyfajta imitációs szindróma játszik szerepet

– ami szerinte a mostani esetben is fellelhető. A rendőrség szerint ugyanis hasonló orosz elkövetőket csodálhatott, és azok tetteiből inspirálódhatott.

Ugyanakkor, mint azt a biztonsági szakértő is megjegyzi, még nehéz felállítani az elkövető profilját, így azt sem tudjuk, hogy valóban szenvedett-e valamilyen mentális problémában, és ha igen, akkor az közrejátszhatott-e a történtekben.

A Dennik N cseh kiadásának nyilatkozva Denisa Hejlová krízismenedzser arra hívja fel a figyelmet: most a legfontosabb, hogy az áldozatoknak adjunk elég teret, ne pedig az elkövetőnek, hogy másokat ne inspiráljon az eset. Szerinte

a legfontosabb, hogy mutassuk be a hősöket, érezzünk együtt az áldozatokkal, és maradjunk csendben a gyilkosról.

Mint mondta, a kommunikáció ilyen esetben ugyanolyan kell legyen, mint egy terrortámadás esetén.

(Borítókép: Egy rendőr a Károly Egyetem előtt Prágában 2023. december 22-én. Fotó: Michal Cizek / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport