Japán kiterjesztette kontinentális talapzatát több csendes-óceáni szigetre

2023.12.23. 05:57
Japán pénteken kiterjesztette kontinentális talapzatát a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő csendes-óceáni szigetek keleti részére, lehetővé téve az ország számára ritka tengeri természeti erőforrások, köztük fémek kitermelését.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a kormányülésen elmondta, hogy Japán az Ogasawara-fennsík tengeri területének jelentős részét kontinentális talapzata részeként jelölte ki, miután az Egyesült Államokkal egyeztetett a kérdésben. Az ülésen a kormány hat tengeri fejlesztési intézkedésről állapodott meg, a többi között arról, hogy a mesterséges intelligencia felhasználásával megerősíti a közeli vizek megfigyelésének képességét, és adatokat gyűjt arról a területről, ahol ritka földfémeket fedeztek fel − közölte az MTI. 

A kontinentális talapzat a kontinenseket és tengerparti államokat körülvévő, kis vízmélységű, kis lejtésű tenger alatti terület. Az ENSZ 1982-ben elfogadott Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) alapján egy part menti állam kontinentális talapzata a parttól számított 200 tengeri mérföldig, mintegy 370 kilométeres külső határáig terjed, és az adott ország kizárólagos gazdasági övezetének számít, ahol az adott állam saját jogán folytathat kizárólagos gazdasági tevékenységet − bányászatot, halászatot, közlekedést − a természeti erőforrások kiaknázására.    

Ahhoz, hogy Japán kontinentális talapzatának kiterjesztését nemzetközileg is elismerjék, Japánnak bizonyítania kell, hogy az óceánfenék kapcsolódik kontinentális talapzatához, másrészről meg kell várnia az UNCLOS bizottságának és az ügyben érintett országok kormányainak jóváhagyását.

A kontinentális talapzat kiterjesztésére vonatkozó politikát a japán kormány Abe Sinzo 2014-es miniszterelnöksége alatt dolgozta ki.