Áradások sújtják Dél-Afrikát, több ember meghalt

2023.12.26. 13:00
Áradások sújtják Dél-Afrikát, a helyi hatóságok közlése szerint az ország keleti részében hatan meghaltak és tízen eltűntek.

KwaZulu-Natal tartományban vasárnap kezdődött az áradás, a 140 ezres Ladysmith városban utcákat árasztott el és járműveket sodort magával a víz.

EGY ELÁRASZTOTT MINIBUSZBAN HÁROM HOLTTESTET TALÁLTAK, HAT TOVÁBBI UTAST MÉG KERESNEK.

Egy helyi lakost összedőlt házának romjai között találtak meg holtan, két másik holttestet pedig szintén elsodort járművekből emeltek ki – közölte a helyi katasztrófavédelmi szolgálat illetékese. Az MTI beszámolója szerint a meteorológiai szervek további esőzéseket jeleznek előre a tartományban.

Magyarországon is veszélyt jelent az áradás

Mint ismert, Magyarországon is árvízveszély van, Budapesten már karácsony előtt megkezdték a védekezést. Karácsonykor a Gemenci-erdőben is problémát okozott a Duna áradása, a Gemenc Zrt. munkatársai kifejezetten kérték a kirándulni vágyókat, hogy az elkövetkezendő néhány napban senki ne látogassa a területet.

Szintén karácsony napján történt, hogy autókat kellett kimenteni Győrben a Rába vízéből. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábban azt közölte, hogy a Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése, a vízszint már a Dunakanyarban és a fővárosban is látványosan emelkedik. Budapesten a Duna tetőzése szerdán napközben várható.