A The New York Times Orbán Viktort is megemlíti a lehetséges orosz–ukrán tűzszünet ügyében

2023.12.28. 11:56
A The New York Times szerint, ha Vlagyimir Putyin tárgyalna Ukrajnával a tűzszünetről, akkor Kijevnek nem szabad elszalasztania egy ilyen lehetőséget.

Ha Vlagyimir Putyin komolyan hajlandó tárgyalni Ukrajnával a tűzszünetről, akkor Kijevnek nem szabad elszalasztania a lehetőséget, hogy véget vessenek a vérontásnak – írja a The New York Times, hozzátéve: ebben a háborúban nem a visszaszerzett terület a győzelem egyetlen mércéje.

A cikkben rámutattak: az ukrán–orosz front képletesen és szó szerint is befagyott, ez a helyzet kimeríti Ukrajna erőforrásait – anélkül, hogy belátható időn belül valószínűsíthető lenne jelentős változás. 

A szerző úgy látja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek érthető módon „nehéz a fegyverszünetről beszélni, fájdalmas és politikailag nehéz lenne ilyen döntést hozni anélkül, hogy megbüntetnék Oroszországot”.

A The New York Times ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy elapadhat Ukrajna amerikai támogatása, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, miközben az Európai Unióban Orbán Viktor miniszterelnök blokkolhatja Ukrajna pénzügyi támogatását.

A magyar kormányfő a december közepi uniós csúcson megvétózta a segélycsomagot, de februárban újra tárgyalnak arról, és egy alternatív lehetősége is van a többi tagállamnak az összeg folyósítására.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.