A pápa életrajzírója szerint „szíven szúrták” XVI. Benedeket

2023.12.31. 10:38
Friss interjúban beszélt XVI. Benedek pápa egykori életrajzírója, Peter Seewald arról, hogy noha az emeritus pápa bízott utódjában, Ferenc pápa intézkedéseiben mélyen csalódnia kellett. Seewald szerint egyes döntéseivel a mostani egyházfő „szíven szúrta” Benedeket.

Ritka szituáció, hogy egy katolikus pápa lemondjon a tisztségéről. Alig néhány példa van erre a történelemben, és több mint ötszáz éven át nem is történt hasonló egészen XVI. Benedek pápa 2013-as visszavonulásáig.

Az egyházfő – született Joseph Aloisius Ratzinger – egészségi állapotára hivatkozott döntésekor, így emeritus pápaként még megélhette, hogy lássa utódja, Ferenc pápa milyen irányba tereli az egyházat. Ezt egészen 2022-es haláláig figyelemmel kísérte, és egykori életrajzírója, Peter Seewald szerint cseppet sem volt elragadtatva a mostani pápa döntései láttán.

Benedek bízott Ferencben. De többször is keserűen csalódott

– idézi a CNA az írót.

Noha Ferenc pápa mindig tisztelettel és megbecsüléssel beszélt elődjével és elődjéről, Seewald szerint ez a gyakorlatban nem köszönt vissza. Elmondása alapján a mostani egyházfő számos olyan dolgot eltörölt, ami XVI. Benedek számára kedves és fontos volt.

Változó nézetek

Példaként XVI. Benedek 2007-es apostoli levelét említi meg, a Summorium Pontificumot, amelyben lehetőséget biztosít minden pap számára, hogy saját belátása szerint döntsön arról, latinul szeretné-e tartani a misét, vagy sem. Amennyiben igen, ezt bármelyikük megtehette a múlt században kiadott Római Misekönyv alapján. Ezzel szemben Ferenc pápa szigorított Benedek ezen döntésén.

Ahogy a liturgiához állunk, az határozza meg a hit és az egyház jövőjét

– fogalmazott a biográfus, aki megkérdőjelezi azt, hogy a püspökök többsége valóban a Summorium Pontificum hatályon kívülre helyezése mellett döntött volna. Hozzáteszi:

Amit kimondottan szégyenletesnek tartok, az az, hogy az emeritus pápát nem is értesítették erről a döntésről, a sajtóból kellett megtudja azt. Szíven szúrták.

Seewald szintén nehezményezi, hogy számos, a korábbi egyházfőhöz közel álló személy „fejét vette” Ferenc pápa. Elbocsátotta többek közt Benedek korábbi titkárát, Georg Gänswein érseket, valamint az emeritus pápa eltökélt támogatóját, Burke bíborost. 

Ezzel szemben amikor XVI. Benedek meghalt, Ferenc pápa az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy látja, miként akarnak sokan hasznot húzni a korábbi egyházfő halálából, ami szerinte szörnyű dolog.

Úgy véli, ha valaki egy olyan szent életű ember hagyatékából, mint XVI. Benedek, a saját céljai végett igyekszik nyerészkedni, annál kevés etikátlanabb dolog van.