Négy palesztin fegyveres halt meg egy éjszakai razziakor Ciszjordániában

2024.01.02. 09:20
Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerint a haderő egyik tartalékos tisztje megsérült egy éjszakai razzia során Ciszjordániában, Azzun városában. A harci esemény közben a 8211. tartalékzászlóalj tagjai megöltek négy fegyveres terroristát, akik egy elbarikádozott ház belsejéből lőtték az izraeli csapatokat.

A sebesült katonát kórházba szállították, családját értesítették. A rajtaütés során az izraeli katonáknak sikerült kiiktatni négy terroristát, akik egy házban megbújva indítottak támadásokat az izraeli katonák ellen – írja a The Times of Israel.

A hadsereg nyilvánosságra hozta azt is, hogy a katonák, határrendészek és a Shin Bet biztonsági ügynökség hét keresett gyanúsítottat tartóztatott le, és fegyvereket is lefoglaltak.

A háború kitörése óta a Ciszjordániában működő izraeli haderő már több mint 2550, a Hamászhoz köthető gyanúsítottat fogott el, közülük mintegy 1300-ról derült ki, hogy ténylegesen kapcsolódnak a terrorista szervezethez.

A lakosok elmondása szerint Izrael egyik napról a másikra fokozta a csapásokat Gáza déli részén, miután a hadsereg szóvivői bejelentették, hogy bizonyos csapatokat visszavonnak. Az Egyesült Államok ezt úgy kommentálta, hogy a lépés az enklávé északi részén az alacsonyabb intenzitású műveletekre való fokozatos átállást jelezte.

Az izraeli álláspont szerint a gázai háború még biztos több hónapig tart, de az övezet északi részén alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsoltak. Az IDF déli parancsnokságának főnöke, Yaron Finkelman vezérőrnagy január elsején úgy nyilatkozott, hogy a gázai harcok

eltérő módszerekkel, változatos intenzitással és különféle formában folytatódnak majd.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint izraeli légicsapás történt január másodikán kora reggel a Golán-fennsík irányából, és Damaszkusz külvárosában lévő célpontokra zúdult. Szíriai szóvivők szerint az izraeli csapás komoly anyagi károkat okozott.