A világ leghíresebb anyagyilkosa örökre magán viseli a rákényszerített műtétek nyomait

2024.01.03. 18:37
Gypsy Rose Blanchard csaknem 8 évet töltött börtönben azért, mert az anyját megölette barátjával. Az anya egy bizarr gyermekbántalmazási szindrómában, a Münchausen by proxy nevű pszichiátriai betegségben szenvedett, miáltal gyötrelmes orvosi beavatkozásokra kényszerítette a lányát: egy ízben például kivetette a nyálmirigyeit.

Több mint 8 évet töltött börtönben a 32 éves Gypsy Rose Blanchard, aki megölette az őt éveken át gyötrő Münchausen-szindrómás anyját. A nemrégiben idő előtt szabadult nő arról beszélt a People magazinnak, hogy milyen gyötrelmeket kellett elviselnie a rákényszerített indokolatlan műtétek miatt.

A People magazinnak adott exkluzív interjúban a most szabadult nő elmondta, hogy az egyik rákényszerített operáció alatt eltávolították két nyálmirigyét. Gyspsy Rose a beavatkozás elvégzésekor nem reagált jól az érzéstelenítésre, és ez a felépülési folyamatot is jócskán megnehezítette. 

A mai napig állandóan köszörülnöm kell a torkomat, ez a műtét óta így van, ráadásul ez a hang végtelenül idegesíti az embereket

– idézte fel Gypsy Rose Blanchard. 

A nő elmondta, mindez azért van, mert nyálmirigyeinek eltávolítása óta nagyon sűrű a nyála. Kiderült, hogy az anyja a műtét előtt fogínynyugtató géllel kenegette Gypsy Rose ínyét, hogy a rendeléseken úgy tűnjön, hogy a lánya rendellenesen nyáladzik, és rendszeresen panaszkodott az orvosoknak emiatt. Végül kivetette a lánya nyálmirigyeit. 

Gypsy azt is elárulta a lapnak, hogy amikor nem volt orvos a közelében, megkérdezte az édesanyját, hogy szükségesek-e a beavatkozások, ám a nő felháborodottan és szeretetmegvonással reagált. 

Ha megkérdőjelezte a betegségeit, az anyja agresszív lett

Gypsy Rose Blanchardöt egy héttel ezelőtt engedték ki a Missouri állambeli Chillicothe büntetés-végrehajtási intézetéből, miután 10 éves büntetéséből nyolcat letöltött anyja, Dee Dee Blanchard 2015-ös meggyilkolásáért. Az anya kivetített Münchausen-szindrómában szenvedett, amelynek következtében éveken át szükségtelenül végeztetett egészségügyi beavatkozásokat a lányán, és bántalmazta, hogy együttérzést és nagyobb figyelmet generáljon.

A bizarr gyermekbántalmazás azt eredményezte, hogy a nő elhitette a környezetével Gypsy Rose számos kitalált, súlyos betegségét: azt állította, hogy lánya leukémián esett át csecsemőkorában, és az agya is károsodott, ezért aztán otthon kell tanulnia. Ehhez lányát kerekesszékbe is kényszerítette. A bántalmazás 2015-ben ért véget, amikor a lány halálra késeltette az anyját a barátjával. A fiút életfogytiglani, a lányt pedig tíz év szabadságvesztésre ítélték, ám Gypsy Rose hamarabb szabadulhatott, és világszerte milliók álltak mellé. 

„A könyörtelen gyermekbántalmazás túlélőjeként ez a dokusorozat a felszabadulásom és az önfelfedezés útján tett utazásom krónikája” – mondta Gypsy Rose Blanchard arról a január 5-én debütáló, The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard (Gypsy Rose Blanchard börtönvallomásai) című dokumentumsorozatról, amelyben a férjével szerepel. Gypsy Rose úgy fogalmazott, a sorozatban kendőzetlenül önmagát adhatja, és nem fél felfedni életének rejtett részeit. 

Gypsy Rose készen áll a szabadságra

Az interjúban arról is beszélt, hogy a tinédzserévei olyanok voltak, mint egy hullámvasút. Hol rendkívül engedelmes volt, hol pedig fellázadt anyja ellen. Mint mondta, az alárendelt pillanatokban minden rendben ment, az anyjával kellemesen töltötték az időt, filmet néztek és állatkertbe mentek. Ám amint kicsit ellenszegült rákényszerített sorsának, és megkérdőjelezte a betegségeit, rögtön megjelent a családon belüli erőszak, az anyja rendszerint ócsárolta őt, többek között ördögivadéknak nevezve. 

Gypsy Rose ma már a férjével él, és izgatottan várja, hogy folytathassa életét Louisianában.

Készen állok a szabadságra

– jelentette ki.