Az amerikai védelmi miniszter menesztését követelik Joe Bidentől

2024.01.08. 18:59
Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert a kórházi kezelésének megkésett kommunikációja miatt mondatnák le aktuális posztjáról, amivel Ukrajna sem járna jól. A távozást követelők között egy volt amerikai elnök is feltűnik.

Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter január 1-től napokon keresztül kórházban feküdt, viszont erről nem tájékoztatta időben a Fehér Házat.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa csak negyedikén, csütörtökön reggel, míg Joe Biden elnök csak ugyanaznap este kapott tájékoztatást minisztere hollétéről – írja a Newsweek.

A védelmi miniszter elismerte a kommunikációs hiányosságokat, ugyanakkor minisztériuma csak  annyit közölt, hogy

Austin távollétét az orvosi magánélet tiszteletben tartása miatt nem hozták azonnal nyilvánosságra.

Ezt azonban nemigen fogadja el magyarázatként az amerikai politikai élet néhány képviselője, ezért igen éles kritikákat kapott Lloyd Austin távolléte. Donald Trump volt elnök is azok közé tartozik, akik szerint a minisztert azonnal fel kellene menteni a pozíciójából.

Ezzel pedig Ukrajna még nehezebb helyzetbe kerülne, hiszen Lloyd Austin az ukrán csapatok egyik legeltökéltebb támogatója. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.