Az Egyesült Államok katonákat küld Japánba, hogy segítsenek a földrengés áldozatain

2024.01.16. 09:58
Az amerikai hadsereg Tokió kérésére katonákat küld a Japánt január 1-jén megrázó földrengés károsultjainak megsegítésére. Az amerikai és japán katonák összehangolt mentési munkálatokat kezdenek meg szerdán.

Az amerikai hadsereg két helikoptert telepít a földrengés sújtotta Noto-félszigetre, hogy segítse a mentési műveleteket – jelentette be kedden az Egyesült Államok japán nagykövete, Rahm Emanuel. Az extra segítségére azért van szükség, mert a hó és a fagypont alatti hőmérséklet továbbra is jelentősen megnehezíti a mentési munkálatokat – írta meg a The Japan Times.

Minoru Kihara japán védelmi miniszter egy keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy miután Tokió segítséget kért az Egyesült Államoktól, az amerikai hadsereg is besegít a körülbelül 7000 japán katonának, akik szintén részt vesznek a szerdán kezdődő mentési műveletekben.

Kihara elmondta, hogy az amerikai helikopterek egyelőre a Légi Önvédelmi Erők Komatsu légibázisán állomásoznak Isikava prefektúra nyugati partján.

Két amerikai Blackhawk helikopter egészíti ki Japán flottáját, segítve az ellátmány és a személyzet mozgatását, miközben segítséget nyújtanak a január 1-jei földrengés károsultjainak

– írta az X-en.

A 7,5-ös erősségű újévi földrengés hatalmas pusztítást végzett a japán úthálózatban és infrastruktúrában, különösen a félsziget nehezen megközelíthető területein. Isikava prefektúra kormánya szerint keddig összesen 222 ember halt meg a katasztrófa következtében, 22 eltűnt embert pedig továbbra sem találnak. Január 3-án, a földrengés után két nappal a halottak száma 60 felett járt.