Átlépte a hatvanat a japán földrengés halálos áldozatainak száma

2024.01.03. 08:03
Már eléri a hatvanat a január elsején, Japánban történt földrengés áldozatainak száma. A hideg miatt ráadásul a túlélési esélyek is csökkennek. A mentési munkálatokban részt vevők versenyt futnak az idővel.

Az MTI szerint már több mint 60 halálos áldozata van a Noto-félszigetet hétfőn megrázó, 7,6 erősségű hétfői földrengésnek. Szerdán is folytatódott a kutatás a túlélők után, de a fagyos téli időjárás nehezíti a mentést.

A rengés középpontja az Isikava prefektúrában lévő Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, 16 kilométer mélységben. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét, és az elmúlt két nap alatt több mint száz utórengés történt a térségben.

A szerdai adatok szerint már 62-re emelkedett a rengés halálos áldozatainak száma. A kormányfő, Kisida Fumio úgy nyilatkozott, hogy még sokan lehetnek az összedőlt házak romjai alatt, ezért a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel. Már kétezer mentőkatona is dolgozik a kutatásban, de a szakértők szerint a harmadik naptól, vagyis mától, drasztikusan csökkennek az eltűntek túlélési esélyei.

Noto-félsziget több települése nehezen közelíthető meg, egyes helyeken a víz-, az energia- és a mobilszolgáltatás sem állt még helyre.

Isikava prefektúrában történt a legnagyobb pusztítás, ráadásul a hőmérséklet már fagypont alatt van, ami nehezíti a túlélést és a kutatási munkálatokat. A halálos áldozatok közül 29-en Vadzsimában, 22-en pedig Szuzuban haltak meg. Vadzsimában további két halálesetet még nem erősítettek meg a hatóságok. A szomszédos prefektúrákban többtucatnyian súlyos sérüléseket szenvedtek.