Kivégeztek egy iráni férfit, miután kínzással csikarták ki belőle a beismerő vallomást

2024.01.23. 11:47
Kedden Iránban kivégezték azt a férfit, aki a vád szerint megölt egy rendőrt a 2022-es országos kormányellenes tiltakozásokon.

Az Irán igazságügyi tárcájához közel álló Mízán hírügynökség közléséből kiderült, hogy kedden kivégeztek egy tiltakozót az országban – adta hírül az MTI. A tájékoztatás szerint az ítéletet a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta.

A férfi a vád szerint a 2022-es országos kormányellenes tiltakozásokon megölt egy rendőrt, öt másikat pedig megsebesített.

Mohammed Gobadlura két halálos ítéletet is kiszabtak. A másikat a bíróság amiatt rótta ki rá, mert „romlást terjesztett a Földön”. Ezt a kifejezést a teheráni rezsim rendszerint az ellenzékiekre alkalmazza.

Emberi jogi szervezetek azt vetik az iráni hatóságok szemére, hogy

kínvallatással csikarták ki a beismerő vallomást Gobadluból,

aki nem kapta meg a szükséges orvosi segítséget sem, jóllehet egyes források szerint értelmi fogyatékos volt. Az utóbbit a Mízán cáfolni igyekezett, kiemelve, hogy a tárgyalás során maga Gobadlu is visszautasította ezt.

Iránban azt követően söpört végig országos tiltakozáshullám, hogy 2022 őszén hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták.

A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat, amelyekben több százan vesztették életüket.