18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ítélet született a CIA történetének legdurvább szivárogtatásának ügyében

2024.02.02. 10:16

A CIA egy volt szoftvermérnökét csütörtökön 40 év börtönbüntetésre ítélték, miután a hírszerző ügynökség történetének legnagyobb titkosinformáció-szivárogtatásáért, valamint gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek és videók birtoklásáért elítélték − írja a Politico.

A 35 éves Joshua Schulte-ra a manhattani szövetségi bíróságon kiszabott büntetés nagy részét azért szabták ki, mert 2017-ben a WikiLeaks rengeteg CIA-titkot hozott nyilvánosságra. A férfi 2018 óta van börtönben.

Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a kár teljes mértékét, de nincs kétségem afelől, hogy hatalmas volt

− mondta Jesse M. Furman bíró, amikor kihirdette az ítéletet.

A kiszivárogtatásából kiderült, hogy a CIA hogyan hackelt meg Apple és androidos okostelefonokat a külföldön végzett kémkedési műveletekben, valamint az is, hogy milyen erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az internetre csatlakoztatott televíziókat lehallgatóeszközzé alakítsák. Letartóztatását megelőzően Schulte kódolóként segített a hackereszközök létrehozásában az ügynökség Langley-ben, Virginia államban található központjában.

Az életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérő David William Denton Jr. ügyészhelyettes szerint Schulte „az amerikai történelem legkárosabb kiszivárogtatásáért” volt felelős.

Schulte leginkább a brooklyni Metropolitan Detention Centerben uralkodó kemény körülményekre panaszkodott, és celláját „kínzóketrecnek” nevezte.

Emellett azt is állította, hogy az ügyészek egyszer már felajánlottak neki egy vádalkut, amely 10 éves börtönbüntetést jelentett volna, és igazságtalan volt részükről, hogy most életfogytiglani börtönbüntetést kértek. Azt mondta, hogy azért ellenezte az alkut, mert le kellett volna mondania a fellebbezés jogáról.

A kormány nem az igazságszolgáltatásra törekszik, hanem a bosszúra

− mondta Schulte. Közvetlenül ezután a bíró kritizálta Schulte beszédét, és azt mondta, hogy „meg volt döbbenve” attól, hogy Schulte „a megbánás és a felelősségvállalás teljes hiányát mutatta”.

A bíró szerint Schulte-ot nem az önzetlenség vezérelte”, hanem „a harag, a rosszindulat és a sérelmek” motiválták, mert kollégái szerinte figyelmen kívül hagyták a munkakörnyezetre vonatkozó panaszait.

Furman szerint Schulte a rácsok mögött is folytatta bűneit azzal, hogy további titkos anyagokat próbált kiszivárogtatni, és a számítógépén egy rejtett fájlt hozott létre, amely 2400 képet tartalmazott gyermekek szexuális zaklatásáról, amiket a börtönből is tovább nézegetett.

Schulte eredeti, 2020-as tárgyalásán az esküdtek a legsúlyosabb vádpontok, köztük a nemzetvédelmi információk illegális gyűjtése és továbbítása ügyében holtpontra jutottak. A 2022. júliusi tárgyalásán titkos információ kiszivárogtatásával kapcsolatos vádak miatt ítélték el. 

Tavaly ősszel ítélték el a gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek ügyében, ami akkor kezdődött, amikor egy számítógépen, amelyet Schulte birtokolt, miután elhagyta a CIA-t, és Virginiából New Yorkba költözött, megtalálták azokat a képeket és videókat, amiket 2009 és 2017 márciusa között töltött le az internetről.