13 ember meghalt és 27 eltűnt, mikor felborult egy hajó Tunéziában

2024.02.08. 21:22
Csütörtökön tunéziai igazságügyi források közölték, hogy elsüllyedt Tunézia partjainál egy szudáni bevándorlókkal teli hajó, közülük 13-an meghaltak, 27 embert még keresnek.

Elsüllyedt egy bevándorlókkal teli hajó Tunézia partjainál. A Szfákszból szerdán elindult hajón 42-en utaztak, közülük kettőt sikerült kimenteni, 13 ember meghalt, 27-et jelenleg is keresnek – írja az MTI.

Afrikából és a Közel-Keletről számtalan ember indul útnak Európa felé. A bevándorlók korábbi észak-afrikai tranzitországa Líbia volt, ám az utóbbi időben egyre többen inkább Tunéziából vágnak neki a Földközi-tengernek. Szfáx az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetétől 188 kilométerre található.

A tunéziai parti őrség 2023-ban csaknem ezer bevándorló holttestét találta meg az ország partjainál, ez több mint a korábbi években regisztrált összes.

Az Európába vezető útnak sok tunéziai is nekivág; januárban mintegy 40 olyan tunéziai tűnt el a Földközi tengeren, aki Olaszország felé tartott.

Az ENSZ decemberben figyelmeztetett, hogy a Földközi-tenger középső része továbbra is a világ egyik legveszélyesebb migrációs útvonala.