18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

BBC: Izraeli katonák nyilvános videókon alázták meg a palesztin hadifoglyokat

2023-12-10T184254Z 1099234199 RC26T4AM0MHQ RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2024.02.10. 17:42
Izraeli katonák olyan videókat töltöttek fel az internetre, melyeken megalázó és embertelen módon bánnak palesztin foglyokkal. Jogi szakértők szerint a BBC által megtalált videók sérthetik a nemzetközi jogot, mely tiltja a fogvatartottak megalázását és nyilvános mutogatását.

A BBC Verify több száz olyan videót vizsgált meg, amelyet izraeli katonák 2023 novembere óta osztottak meg Gázában. Végül nyolc olyan videót ellenőriztek mélyrehatóan, amelyen fogvatartottak láthatóak félmeztelenül, megkötözve és bekötött szemmel.

Mark Ellis, a nemzetközi büntetőbíróságok vezető ENSZ-tanácsadója szerint a BBC által vizsgált felvételek sérthetik a hadifoglyokkal való bánásmód szabályait.

Az egyik videón – melyet egy személyazonosságát nem titkoló izraeli katona 2023. december 24-én tett közzé YouTube-on – egy palesztin fogvatartott meztelenül és vérző kézzel, összekötözött kezekkel látható, amint egy székre ültetve kihallgatják. A BBC a helyszínt a Gázai Főiskolaként azonosította. Ugyanebben a videóban később a foglyok mezítláb vonulnak végig Gáza utcáin.

Az IDF közleményben reagált a felvételekre, mondván, azok egy helyszíni kihallgatáskor készültek. Azt állították, hogy a fogoly nem sérült meg, és hogy a tartalékos katona az IDF értékrendjével ellenkezően tette közzé a videót, amiért ki is rúgták.

Ugyanez a katona ugyanazon a napon egy másik videót is feltöltött a YouTube-ra, amelyen több száz palesztin fogvatartott gyűlik össze egy sportpályán, amit a BBC geolokáció útján a gázai Yarmouk Stadionként azonosított.

A foglyok bekötött szemmel, alsóneműben, rendezett sorokban térdelnek a földön, miközben izraeli katonák nézik őket. 

Egy izraeli katona többször is megjelenik a videón, aki az egyenruhája alapján ezredes vagy zászlóaljparancsnok lehet. A nyilvános videókat törölték a YouTube oldaláról azt követően, hogy a BBC felvette a kapcsolatot az IDF-fel.

A TikTokon is sokkoló felvételek jelentek meg

Egy másik izraeli katona TikTokra töltött fel két videót, amin bekötött szemű foglyokkal pózoló katonákról készült fotók váltják egymást. Az egyik katonát a BBC-nek sikerült is azonosítania, mivel jól látható volt az arca. Egy második videón egy földön fekvő férfi képe látható, akit látszólag három IDF-katona vesz körül.

Miután a BBC felvette a kapcsolatot az IDF-fel és a TikTokkal, a videókat levették az oldalról. 

Embertelen eljárások

A harmadik genfi egyezmény 13. cikke kimondja, hogy a fogvatartottak számára mindig védelmet kell biztosítani az erőszakos cselekedetek, a megfélemlítés, a megalázás és a közszemlére tétel ellen. Mark Ellis szerint

az, hogy az embereket alsóneműben sétáltatják, és nyilvánosan megosztják az erről készült felvételeket, minden bizonnyal sérti az egyezmény által lefektetett szabályokat.

Asa Kasher izraeli akadémikus, aki részt vett az IDF első magatartási kódexének megalkotásában, azt mondta a BBC-nek, hogy a félmeztelen emberekről készült képek megosztása ellentétes az IDF etikai kódexével.

Hozzátette, hogy biztonsági okokból szükség lehet rá, hogy egy foglyot rövid időre levetkőztessenek, hogy így ellenőrizzék, van-e nála fegyver, de ami a felvételeken látható, az indokolatlan.

Azért tartják őket félmeztelenül, hogy megalázzák őket

– fogalmazott.

Michael Mansfield emberi jogi ügyvéd közölte, hogy létezik egy nagyon szigorú korlátozás arra vonatkozóan, hogy hogyan kell bánni azokkal az emberekkel, akiket hadifogolyként tartanak fogva háború vagy konfliktus idején, és ez kimondja, hogy a foglyokkal tisztelettel kell bánni.

A BBC összesen hat videót ellenőriztetett a TikTokkal, amely megerősítette, hogy mindegyik sérti a közösségi irányelveket, és mindet törölték. A YouTube szóvivője elmondta, hogy az izraeli–gázai konfliktus alatt több tízezer káros tartalmat távolítottak el, több ezer csatornát szüntettek meg, és hogy csapataik éjjel-nappal dolgoznak a hasonló videók ellenőrzésén.

(Borítókép: Egy izraeli katona áll egy teherautó mellett, benne palesztin foglyokkal a Gázai övezetben 2023. december 8-án. Fotó: Yossi Zeliger / Israel out / Reuters)