Megszólalt Alekszej Navalnij felesége: Ha igaz, hogy a férjem meghalt, Putyint felelősségre kell vonni

GettyImages-2007891090
2024.02.16. 15:56
Az orosz ellenzéki politikus, Putyin legnagyobb ellenlábasának halálhíre eljutott a családtagjaihoz, akik már reagáltak is rá. Navalnij felesége és édesanyja két teljesen különböző módon, de mindketten szívhez szólóan emlékeztek meg az egykori politikusról.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin legnagyobb politikai ellenfele február 16-án meghalt a börtönben. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) pénteken tette közzé, hogy „A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. Az orvosi csapat már nem tudta újraéleszteni, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Navalnij 2011-től majd' tíz éven át Putyin egyik legnagyobb ellenlábasának számított, majd 2020-ban egy feltételezett mérgezés után kómába esett. 2021 januárjában tért vissza Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták, majd 9 év börtönre ítélték csalás és a bíróság megsértése miatt, de megvádolták terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával is. 2023 augusztusában további 19 év fogházra ítélték, szélsőséges szervezet alapításában és finanszírozásában találták bűnösnek. 

Ezután különböző módszerekkel kínozták a börtönben, majd decemberben eltüntették a radarról, vagyis egy szibériai börtönbe hurcolták, és napokig senki sem tudott róla semmit. A legutóbbi hírek szerint agyvérzés okozta a halálát.

A család reakciója

Az Alekszej Navalnij haláláról szóló hírek akkor érkeztek, amikor felesége, Julija Navalnaja Münchenben egy biztonsági konferencián vett részt, ahol európai és amerikai vezetőkkel találkozott – mint Kamara Harris alelnök és Antony Blinken külügyminiszter –, hogy felhívja a figyelmet férje ügyére és Oroszországnak a másként gondolkodók elleni fellépésére – írta meg a BBC.

Úgy kezdte: nem tudja, hogy hihet-e a híreknek, majd úgy folytatta, hogy

senki sem bízhat Vlagyimir Putyin kormányában, mert folyamatosan hazudnak. De ha igaz, hogy a férjem meghalt, akkor bíróság elé fogják állítani őket, és ez a nap hamarosan eljön

– mondta az asszony a konferencián. Navalnaja világosan és figyelemre méltó higgadtsággal beszélt, amikor a világ vezetőihez szólt, arcát teljes kontroll alatt tartotta.

Arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzon, és büntessük meg az orosz rezsimet

– zárta mondandóját, amelyet a közönség álló ovációval fogadott. Egy olyan jelenlévő beszámolója szerint, aki sok ilyen nemzetközi konferencián vesz részt „ennél drámaibb pillanatot nehéz lenne felidézni”.

Navalnij utolsó posztja Valentin-napon került ki az Instagramra, ebben feleségéhez szólt a következő szavakkal:

Több ezer kilométer választ el minket egymástól, de minden pillanatban úgy érzem, hogy egyre jobban szeretlek

– gyakorlatilag ezzel búcsúzott feleségétől Navalnij.

A politikus anyja Facebook-posztban, szűkszavúan nyilatkozott az eseményekről:

Amikor legutóbb – február 12-én – láttam a fiamat, akkor boldog volt, élettel teli és egészséges. Nem szeretnék semmiféle részvétnyilvánítást...

– tette hozzá.

(Borítókép: Julija Navalnaja 2024. február 16-án. Fotó: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images Hungary)