Navalnij esete példázza, mi történik azzal, aki szembemegy a rendszerrel

GettyImages-2008307015
2024.02.17. 07:16
Alekszej Navalnij halála mindenképpen hatással lesz az oroszországi politikai rendszer további működésére, és akár a Putyin-rezsim elleni tüntetések hullámaihoz is vezethet – vélik ukrán politikai szakértők, akik arról is beszéltek az ukrán Telegrafnak, hogy mit okoz az eset a nemzetközi közösségek számára.

Mint arról beszámoltunk, meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető oroszországi fogva tartása alatt. Halála nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij több európai állam vezetőjéhez hasonlóan, hamar kommentálta az eseményt, politikai gyilkossággal vádolva a Kremlt – írja összefoglalójában az ukrajnai Telegraf

A lap politikai elemzőket kérdezett arról, vajon Navalnij likvidálása nyugtalanságot okoz-e az orosz társadalomban, és hogyan reagál majd a Nyugat. 

Annak ellenére, hogy az ellenzéki politikusok, újságírók és üzletemberek hirtelen halála gyakori jelenség az Orosz Föderációban, amennyiben Alekszej Navalnijt – a jól ismert és egyetlen nagy formátumú politikai ellenzéki vezetőt – valóban meggyilkolták, az nagyon meggondolatlan cselekedet a Kreml részéről az oroszországi elnökválasztás előestéjén – véli Oleg Lisny politikai elemző. 

Navalnij „rosszkor halt meg”

Szerinte benne van a pakliban, hogy Navalnij valóban egy tervezett, ám hosszú időn keresztül húzódó merénylet áldozata lett. Ez esetben Navalnij halála egyértelmű és erőteljes jelzés az orosz politikai rendszer ellenzékének: „ha Oroszországban vagy, ne állj ki, ha az országon kívül vagy, ne gyere vissza” – véli. 

Bár a szakértő szerint Navalnij nem volt elég erős versenytársa Vlagyimir Putyinnak – különösen, amíg börtönben volt – a Kreml vezetője megszokta, hogy fél, és mindenkit, aki akár csak a fenyegetés árnyékát is jelenti számára, a biztonság kedvéért kiiktat. 

Valószínű, hogy a Kreml Navalnijt eredetileg elő példának szánta arra, hogy megmutassa, mi fog történni azzal, aki szembemegy a rendszerrel, de a korábbi gyilkossági kísérletek annyira megviselték az ellenzéki politikus egészségét, hogy halála valóban meglepetésként érte a Kremlt. Ez az eshetőség a hátrányosabb Vlagyimir Putyin számára, most úgy néz ki, hogy egy hónappal a választások előtt egyenesen kiiktatták az ellenfelet – véli Oleg Lisny.

Pszichiáternek kellene vizsgálnia, Putyin miért most ölette meg Navalnijt, nem politológusnak

Igor Eidman orosz szociológus és publicista szerint nincs értelme találgatni Vlagyimir Putyin indítékairól, mivel a diktátor tettei már régóta ellentmondanak a logikának.

Nem hiszem, hogy bármi köze lenne a választásokhoz. Putyinnak megvan a maga logikája, paranoiás. Hogy miért éppen most „nyomta meg ezt a gombot”, miért éppen most rendelte el Navalnij meggyilkolását, és nem korábban vagy később, azt egy pszichiáternek kellene kivizsgálnia, nem pedig egy politológusnak

– mondta az elemző a Telegrafnak.

Annak ellenére, hogy Alekszej Navalnij halála keveset fog változtatni Oroszország helyzetén, hosszú távon egy újabb bizonyíték lesz a Putyin-rezsim bűnösségére, amiért a vezetőnek felelnie kell majd – ebben biztos a szociológus.

Ötven év múlva az iskolások tudni fogják, hogy a tolvaj és mániákus Putyin megölte ellenfelét. Először meg akarta mérgezni, aztán bebörtönözte, majd meggyilkolta Alekszej Navalnijt. Ma Navalnijnak már több millió támogatója van Oroszországban, de az emberek egyszerűen félnek tiltakozni, mert ez már nem 2011–2012, amikor még lehetett tüntetni

– véli Eidman. 

A szakértő állítja, ha ma mennének az utcára tüntetni és tiltakozni, börtönbe kerülnének, megölnék vagy rokkanttá tennék őket. Szerinte nem sok olyan hős van a világon, mint Navalnij. 

Navalnij halálával a nemzetközi közösség reménye is elszállt

Andrej Buzarov, a nemzetközi kapcsolatok szakértője a Telegraphnak adott interjúban arról beszélt,  hogy 

Alekszej Navalnij halála mindenképpen hatással lesz az oroszországi politikai rendszerre, és a Putyin-rezsim elleni tüntetések hullámaihoz vezethet.

A szakértő szerint a nemzetközi közösségnek is nagy csapás Navalnij halála, ugyanis Nyugaton az Orosz Föderáció jövőbeli vezetőjének tekintették, aki megváltoztathatja a dolgokat. Úgy véli, az hozhat megoldást, ha a nemzetközi közösségek egyesülnek Ukrajna támogatásában és a Putyin rendszerével szembeni valódi ellenállásban. 

A szakértő szerint ez a hír a müncheni biztonsági konferencia egyik fő témáját adja majd, és megváltoztathatja egyes államok hozzáállását Oroszországhoz. Úgy látja, az orosz vagyonra további szankciókat kell alkalmazni.

A szakértők azonban arról is beszéltek a lapnak, hogy annak ellenére, hogy Alekszej Navalnij felszólalt a jelenlegi oroszországi rendszer és személyesen Vlagyimir Putyin ellen, és annak ellenére, hogy rokonainak nagy része a kijevi régióban él, Ukrajna nem tekintheti őt a barátjának. Kivált, mert „az orosz agresszió kezdetén, 2014-ben, a donbászi harcokban nem voltak Ukrajna számára etikusak a megnyilatkozásai”.

A Krím nem egy kolbászos szendvics, amit oda-vissza lehet forgatni

– mondta akkor Navalnij, amely azután vírusszerűen terjedt az interneten, és számos mém született belőle. Ezért Oleg Lisny politológus szerint Alekszej Navalnij semmivel sem volt kevésbé imperialista, mint Vlagyimir Putyin. Éppen ezért véleménye szerint Alekszej Navalnij aligha jelenthetett volna megoldást az orosz agresszió problémájára.

De így, az ellenzéki vezető halálával a következő 40-50 évben a fasiszta agresszorállam helyén aligha fog valami olyan megjelenni, ami nem a megsemmisítésünkre törekszik. Ezért semmi jót nem jelent Ukrajnának az, hogy Putyin megölte Alekszej Navalnijt – mondta Ilja Novikov. 

(Borítókép: Tüntetők az orosz nagykövetség előtt „Stop Putyin, szabadságot a politikai foglyoknak” feliratú táblákkal Alekszej Navalnij halála után, 2024. február 16-án. Fotó: Fabian Sommer / picture alliance / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport