Több mint száz ember halhatott meg Gázában, miközben a humanitárius segélyre vártak

GettyImages-2040587565
2024.02.29. 16:52
Palesztin források szerint izraeli katonák tüzet nyithattak egy lisztszállítmányra váró tömegre, aminek következtében már több tucat ember halt meg. Az izraeli hadsereg hivatalosan közleménye szerint a tömegben az emberek türelmetlensége okozott sebesüléseket, miközben a Reutersnek egy izraeli forrás is megerősítette, hogy izraeli katonák lőttek az emberekre.

Legalább 104 ember veszítette életét Gázaváros északi részén, amikor a humanitárius segélyre váró tömegre az izraeli hadsereg tüzet nyitott – számol be róla a pánarab al-Dzsazíra mellett több nyugati hírügynökség, köztük a Reuters.

Az emberek az al-Rashid utcában gyűltek össze, ahol sajtóhírek szerint lisztet szállító segélyszállító teherautókra vártak, azonban váratlanul tüzet nyitottak a tömegre, aminek következtében már 104 ember vesztette életét, és több mint 280-an megsebesültek.

Az al-Dzsazíra ellenőrizte a palesztin külügyminisztérium által az esetről feltöltött videót, és megerősítette az azon látottakat. A külügyminisztérium a bejegyezésben mészárlásnak nevezte az esetet, és azonnali tűzszünetet követelt.

Az esemény kapcsán az izraeli hadsereg jelenleg csak annyit nyilatkozott, vizsgálják az esetet. Közleményük szerint több tucat ember megsérült, miközben az emberek megpróbálták a humanitárius csomagokat levenni a teherautóról. A sérülések olvasatuk szerint a lökdösődések és a taposások miatt következtek be, majd pedig a teherautók belehajtottak a tömegbe.

Ugyanakkor a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó izraeli forrás elismerte, hogy az izraeliek tüzet nyitottak

– szerintük kizárólag azokra lőttek, akik közvetlen veszélyt jelentettek az izraeli katonákra.

Az al-Dzsazíra helyszínen tartózkodó riportere szerint a lövöldözés után izraeli tankok érkeztek, amelyek több halott és sérült testen egyszerűen csak áthajtottak – ezt más forrás jelenleg nem erősítette meg.

A Hamász az al-Rashid utcában történtek miatt közleményben kijelentette, hogy

az eset veszélyezteti a tűzszünetről és foglyok elengedéséről szóló tárgyalások sikerességét,

amihez hozzátették: amennyiben a tárgyalások megrekednének, azért álláspontjuk szerint Izrael a felelős.

Az eset után az Egyesült Államok bejelentette, a jövőben repülőgépről ledobva juttat humanitárius segélyt a háború óta nélkülözőknek, illetve „komoly incidensnek” nevezte a történteket, az eset kapcsán pedig vizsgálatot vár. Ezenkívül hozzátették, tisztában vannak a „szörnyű humanitárius helyzettel”, ami Gázában van, és megjegyezték, hogy a Gázába irányuló humanitárius segélyek eljuttatása miatt a felek akár ideiglenes tűzszünetet is köthetnének.

Október 7-e óta már 30 ezren vesztették életüket Gázában

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet még október 7-én támadta meg Izraelt, a műveletben 1500 embert, köztük civileket gyilkoltak meg, illetve több száz embert túszul ejtettek, akik közül sokakat még mostanáig sem engedtek szabadon.

Izrael válaszul teljes offenzívát indított a Gázai övezetben, amelynek során már több mint 30 ezer, többségében civil palesztin vesztette életét a Hamász egészségügyi minisztériumának közleménye alapján, és további 70 ezer ember pedig megsebesült. Ugyanakkor a Reuters szerint több ezren rekedhettek a szétrombolt épületek romjai alatt.

A háború azóta sem enyhül, és egyre nagyobb a rombolás Gázában, ami mostanra humanitárius katasztrófával fenyeget.

Az épületek lerombolása mellett a kórházak sem tudnak teljes kapacitással működni üzemanyaghiány miatt, ráadásul előfordul, hogy a kórházakat is találat éri. Az élelem és a víz fogytán, a mostani esetről szóló helyszíni beszámolók is említést tesznek róla, hogy a tömeg régóta éhezik.

Ráadásul a háború időközben egy regionális háborúvá nőtte ki magát, hiszen a Vörös-tenger környékén a jemeni hútik azért támadnak meg izraeli, illetve más, nyugati zászló alatt hajózó teherhajókat, hogy ezzel harcolják ki az azonnali tűzszünetet Izraeltől – a hútik ezenkívül több ízben Izraelre, amerikai és brit hadihajókra is tüzet nyitottak.

(Borítókép: Emberek üres edényekkel várják a jótékonysági szervezetek által kiosztott élelmiszert Gázában 2024. február 29-én. Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / Getty Images)