A Dinamo Kijev magyar származású legendája szerint Orbán évek óta Putyin s*ggét nyalja

2024.03.05. 17:47
A legendás labdarúgót születésnapja alkalmából kérdezte egy ukrán sportlap, akiknek beszél arról, hogy magyarként gondolkodik-e, hogy mit gondol Magyarország vezetéséről, és a Dinamo Kijev vezetőváltásairól.

Szabó József, a Dinamo Kijev legendás labdarúgója és vezetőedzője február 29-én ünnepelte 84. születésnapját, ez alkalomból az ukrán champion.com.ua készített vele interjút. A sportember elárulta, hogyan látja a mostani vezetőedző munkásságát, valamint beszélt a gyermekkoráról és arról is, hogy éli meg magyarságát.

  • A legendás futballista bízik benne, hogy Olekszandr Sovkovszkij, a Dinamo Kijev mostani vezetőedzője – aki sorozatban hatodik mérkőzését nyerte meg csapatával a kinevezése óta – megdönti az ő rekordját, ami tíz győzelmet jelent, sőt, bízik benne, hogy minden rekordot túlszárnyal. „Teljes szívemből drukkolok neki” – mondta. Szerinte bár Sovkovszkij edzői pályafutása elején jár, biztosan sikeres lesz.
  • A csapat Sahtar Donyeck elleni 0–1-es veresége után lemondott Mircea Lucescu román edzőről úgy fogalmazott, profi edző, de a hangulata már nem volt a régi, ami teljesen érthető, hiszen háború zajlik. Szerinte Sovkovszkij sokat tanulhatott a képzett edzőtől.
  • Arra, hogy Andrij Sevcsenko lesz az Ukrán Labdarúgó-szövetség (UAF) elnöke, nem számított, azt gondolta hogy az edzői pályáját folytatja, de szerinte valami nem jött össze Sevcsenkónak a Genovában. Majd Szabó József sok szerencsét kívánt neki, hiszen, mint mondta, az összes pénzt ellopták a UAF-ből, ezért el sem tudja képzelni, hogy Sevcsenki hogy oldja meg a helyzetet.
  • Az 1940-ben Ungváron született Szabó József a gyerekkoráról is mesélt, elmondta, hogy heten voltak testvérek, közülük ő a legfiatalabbként látta meg a napvilágot. „Amikor jöttek az oroszok, elvették tőlünk a házunkat. Átköltöztettek minket egy lakásba, ahol korábban katonák laktak. Nehéz gyerekkorom volt. Nagyon nehéz” – idézte fel.
  • A lap arról is kérdezte, hogyan éli meg a magyarságát, magyarul gondolkodik-e. Erre Szabó úgy felelt, szégyelli, hogy magyar. „Orbán évek óta Putyin s*ggét nyalja” – vágta rövidre Magyarország politikájának kérdését. Elárulta azt is, hogy gyakran keresik meg újságírók Budapestről, akiknek bátran elmondja ugyanezt, hiszen 84 évesen már nincs mitől félnie. Beszél magyarul és szlovákul is családja szlovák gyökerei miatt, annak köszönhetően pedig, hogy 1959-ben Kijevbe került, megtanult oroszul is, de a leszármazottjait kifejezetten arra biztatja, felejtsék el az orosz nyelvet és „soha ne álljanak szóba oroszokkal”.
  • Újságírói kérdésre felidézte, hogy annak idején lenácizták, amiért Magyarország a második világháborúban Németország oldalán harcolt. Mint mondta, Moszkvában kiáltották ki nácinak, ami nagyon felháborította. Amikor a Dinamo Kijevvel Moszkvában játszott helyi csapatok ellen, akkor észrevette, hogy az orosz játékosok szabályosan félnek tőle.
  • Az egészsége jó, bár voltak problémái néhány évvel ezelőtt a lábával, csípőprotézist kapott. Azelőtt rendszeresen futott, most már csak sétál.
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM