Egy gyilkos átadása adhat reményt a Magyarországon letartóztatott olasz antifa nő apjának

ZS 2732
2024.03.05. 14:07
Huszonöt évvel ezelőtt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt az amerikai bíróság egy olasz férfit, aki megölte üzlettársa fiát. A férfi a mai napig állítja, hogy ártatlan, eközben családja azért harcolt, hogy Olaszországba szállítsák. A politika meghozta döntését az ügyben, és ezzel új esélyt lát a Budapesten letartóztatott antifa nő, Ilaria Salis apja.

Újabb fordulatot vehet a Budapesten letartóztatásban lévő Ilaria Salis sorsa, miután az Egyesült Államok és Olaszország hosszú évek után egyezségre jutott egy gyilkosságért elítélt férfi ügyében. Chico Forti átadásáért évtizedeken keresztül harcolt a családja, mire végül Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy haza ugyan nem mehet, de Amerikából egy olasz börtönbe szállítják át az üzletembert.

Chico Forti magát mindvégig ártatlannak vallotta, az olasz lapok is mellette kardoskodtak, miközben tüntetők vonultak az utcára, hogy az őt megillető igazságszolgáltatásért demonstráljanak. Ahogy korábban a magyarországi antifa támadások vádlottjaként ismert 39 éves milánói tanárnőért, Ilaria Salisért is szerveztek hasonló megmozdulásokat. 

Salis apja örömmel fogadta az átadásról szóló híreket, és úgy látja, ha egyenként beleállnak ezekbe az ügyekbe, akkor minden külföldön elítélt olaszt előbb vagy utóbb, de haza tudnak vinni.

Ölt a szállodáért

Enrico Forti, ismertebb nevén Chico Forti Olaszország északi részén született, ahol kezdetben extrémsportolóként lett híres. Később egy autóbalesetben azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek kettétörték a karrierjét, így kamera mögé kényszerült, és filmezni kezdte a sportolókat. Műsorait még a tengerentúlon is közvetítették a sportcsatornák, nagy sikert mégsem ez hozott neki, hanem egy kvízműsor. Forti ugyanis akkora összeget nyert vele, hogy elhagyta olasz feleségét, és a pénzt felmarkolva az Egyesült Államokba költözött 1992-ben.

Új családot alapított, immáron egy amerikai nő mellett, és szeretett volna egy másfajta üzletbe kezdeni. 1998-ban szemet vetett az ibizai Pikes Hotelre, és megkezdte a tárgyalásokat a szálloda ausztrál tulajdonosával. Anthony Pikes kapva kapott az alkalmon, és belement az adásvételbe az olasz férfival.

A hotel tulajdonosának fia, Dale Pikes egy faxon keresztül értesült arról, hogy demens édesapja mire készül, és azonnal Miamiba utazott hozzájuk, azonban másnap a holtteste egy, a városhoz közeli sziget partján bukkant fel.

A rendőrség letartóztatta Fortit, miután kiderült, hogy levelezett az ifjabb Pikesszal, valamint ő volt az, aki felvette a férfit a reptéren. A lekért telefonos cellainformációk alapján azonosították, hogy az említett tengerpart környékén járt, és a kocsijában is megtalálták a partról származó homokot.

Dale Pikes meggyilkolásáért Chico Fortit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ahonnan az ítélet szerint még kegyelemmel sem szabadulhat. Forti állította, hogy ártatlan, csak az eljáró rendőrök miatt került a vádlottak padjára.

Meloni hívta fel a jó hírrel

Forti Olaszországban élő családja huszonöt éven át próbálta elérni az amerikai hatóságoknál, hogy Chico olasz börtönben tölthesse le a büntetését. Indítványaikat azonban minden egyes alkalommal elutasították, végül 2009-re az ügyet teljes egészében lezártnak nyilvánították. Akkor döntöttek úgy a rokonok, hogy a politikusokhoz fordulnak.

Idén március 1-jén Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke maga hívta fel Forti nagybátyját, hogy közölje vele a jó hírt, és elmondta neki, hogy személyesen telefonált a börtönben ülő Chicónak a döntéssel kapcsolatban. A férfi nagybátyja úgy nyilatkozott a történtekről, hogy a tény, mely szerint Meloni személyesen akart beszélni az érintettekkel, többet jelentett számukra, mint maga a hír.

Az átadáson nemcsak Joe Biden kormányzata, hanem még Donald Trumpé is dolgozott korábban. Florida kormányzója, Ron DeSantis először több mint három évvel ezelőtt adott feltételes jóváhagyást Forti átadására, annak ellenére, hogy az ellene vádat emelő Miami-Dade megyei ügyészek ellenezték az átadást.

Forti ragaszkodott ártatlanságához, és az olasz újságírók is megkérdőjelezték az ítéletet.

A floridai hatóságok az átadás előtt biztosítékot akartak arra, hogy Forti egy olasz börtönben tölti le életfogytiglani büntetését. A kormányzó hivatala szerint az áldozat még élő családtagjai és az ausztrál kormány egyetért azzal a döntéssel, hogy a most 65 éves Forti Olaszországban töltse le büntetése hátralévő részét.

Salis apja szerint tiszteletet kell parancsolni

„Örülök neki, számomra ez kiváló hírnek tűnik. Egy olasz, aki megoldja a problémáját, az pozitív hír, ami reményt ad nekünk” – így reagált a hírre Ilaria Salis édesapja, Roberto Salis.

A férfi hosszú ideje küzd azért, hogy lánya, az antifa támadások elsőrendű vádlottja, ne Budapesten várja a súlyos testi sértés miatt indult eljárás végét, hanem Olaszországból, távmeghallgatással jelentkezhessen be.

Az a véleményem, hogy a külföldön fogva tartott olaszok 2500 ügyének mindegyikét eseti alapon kell kezelni. Ha kezdetben a legsürgősebb és legsúlyosabb esetekre összpontosítunk, akkor eredményeket érhetünk el, mint ahogy ez Chico Forti esetében is történt.

Roberto Salis végül hozzátette, hogy Olaszországnak megvan a történelme, a múltja és a neve ahhoz, hogy világszerte tiszteletben tartsák. A férfi ma délután a Római Egyetem jogi karán tart előadást a kialakult helyzetről, míg lánya ügyében legközelebb májusban tart tárgyalást a Fővárosi Törvényszék.

(Borítókép: Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2024. január 29-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)