Mosolyogva érkezett a bíróságra az antifa támadások vádlottja

ZS 2706

Olasz és német tolmácsoktól volt hangos a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterme, ugyanis hétfő reggel kezdte el az előkészítő ülését a bíróság az antifa támadások ügyében. Ha a vádlottak bármelyike beismeri a tettét, és elfogadja az ügyészség ajánlatát, úgy a tárgyalás ezzel véget ér.

Ilaria Salis, az olasz elsőrendű vádlott mosolyogva érkezett a terembe társa, a letartóztatásban lévő német férfi után. Utóbbi párja, a harmadrendű, szintén német nő szabadon sétálhatott be a vádlottak padjára, ő napszemüveg mögé rejtette az arcát.

A vádirat rövid ismertetése után könnyítettek az olasz vádlott bilincsein, a nő akkor is mosolyogva fordult a hallgatósághoz. A milánói nő közepes biztonsági fokozatban van fogva tartva, míg a német férfi magasban, így az ő bilincsei maradtak.

Egy rövid észrevételezés után a vádlottak nyilatkozatai következtek. Ha beismerik a tettüket, akkor az olasz nőt 11 évre ítélhetik el, míg a másik két vádlottra 3 év és 6 hónap fegyházbüntetés várhat az ügyészség mértékes indítványa miatt.

Nem követtem el ezeket a bűncselekményeket

– mondta Ilaria, majd a német férfi beismerte a bűnösségét, de nem fogadta el a büntetésének a mértékét. A harmadrendű vádlott német nő sem fogadta el, vallomást sem akart tenni, majd hozzátette, hogy nem lesz jelen a következő tárgyaláson, és nem gondolja magát bűnösnek. A bíróság elutasította, hogy a vádlott távol maradjon a tárgyalástól.

A másodrendű beismerését elfogadta a bíróság, majd rövid perbeszédek után ítéletet hoz a bíró a fiatal német férfi ügyében.

Mint ismert, tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A Hammer Gang vezetőjét a német hatóságok is körözik, gyilkossági kísérlet a gyanú ellene.

A másodrendű vádlott esetében ítélet született, bűnösnek mondták ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélték, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat.

Az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A bíróság a másodrendű letartóztatást, valamint harmadrendű bűnügyi felügyeletét fenntartja a vádlottak esetében. Ez a döntés sem jogerős, mert a vádlottak védői fellebbeztek.

A büntetés-végrehajtás szerint nem igaz a hír a börtönben lévő körülményekről

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte, határozottan visszautasítja a HVG múlt vasárnapi cikkében írt állításokat, mivel az valótlanságokat tartalmaz.

A szóban forgó HVG-cikk – amely A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik címmel jelent meg – a büntetés-végrehajtási szervezet által kiadott közlemény szerint a „volt külföldi állampolgárságú fogvatartott hazugságain” alapul.

A büntetés-végrehajtási szervezet „szomorúnak és etikátlannak tartja, hogy „egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok”.

A szervezet megjegyzi, a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogva tartás körülményeit.  Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte pedig „hazugság” – teszi hozzá a közlemény.

Az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét, amelyhez nekünk is jogunk van!

– jelenti ki a büntetés-végrehajtási szervezet.

(Borítókép: Ilaria Salis. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport