Négy nap alatt négy lövöldözés Philadelphiában

2024-03-07T031641Z 1186368477 RC2QG6A4YZVU RTRMADP 3 PHILADELPHI
2024.03.07. 09:36
A legutóbbi, szerdai lövöldözésben nyolc tinédzsert lőttek meg, de ez volt az első olyan támadás, amelynek nem volt – eddig legalábbis – halálos áldozata. Az elkövetők csak kiugrottak egy kocsiból és tüzet nyitottak a buszmegállóban várakozó fiatalokra. A sérülteket kórházba szállították.

A rendőrség szerint nyolc philadelphiai középiskolás diák, akik szerdán a tanítás után vártak egy városi buszra, megsebesült egy lövöldözésben. A gyanúsítottak egy autóból ugrottak ki és tüzet nyitottak, ez pedig már a negyedik lövöldözés a közlekedési rendszerben négy nap alatt – az előző három lövöldözés mindegyike halálos áldozattal járt.

Legalább egy diák súlyosan megsebesült a buszmegállóban, egy 16 éves fiú, akit kilenc találat ért

– mondta Kevin Bethel, a város rendőrfőnöke sajtótájékoztatón. „A többiek állapota stabil.”

Bethel szerint a Northeast Középiskola 15 és 17 év közötti diákjai délután 3 óra körül vártak a buszra, amikor három ember szállt ki a helyszínen várakozó autóból, és több mint 30 lövést adott le. A rendőrségre ezután számos segélyhívás érkezett arról, hogy Philadelphia északkeleti részén, a Dunkin' Donuts közelében az autópályán „tömeges lövöldözés” történt – közölte Tanya Little rendőrségi szóvivő.

„A sérült tizenéveseket az Einstein Medical Centerbe és a Jefferson Torresdale kórházba szállították” – közölte John Golden, a délkelet-pennsylvaniai közlekedési hatóság, a SEPTA szóvivője. Két autóbuszt – egy 18-as és egy 67-es útvonalon közlekedő buszt – értek lövések, de az utasok vagy a sofőr sérüléséről nem érkezett jelentés. A Northeast Középiskola több mint egy mérföldre van a lövöldözés helyszínétől, és a város legnagyobb állami középiskolája, több mint 3000 diákkal – írta meg a Politico.

Monique Braxton, a philadelphiai iskolakörzet kommunikációs vezetőjének helyettese elmondta, hogy a lövöldözés a Crossan általános iskola közelében történt, amely akkoriban elbocsátotta a diákokat, de visszahívta őket a házba és lezárta. Később a rendőrség mindent rendben talált.

Cherelle Parker polgármester, aki a városi rendőrfőnökkel, az ügyésszel és az iskolaigazgatóval együtt állt a helyszínen, azt mondta, azt akarja, hogy az emberek tudják, hogy

nem hagyjuk magunkat túszul ejteni, és minden jogi eszközt be fogunk vetni, hogy biztosítsuk városunk lakosságának közegészségét és biztonságát.

Idősebb Tony Watlington főfelügyelő azt mondta, hogy a tisztviselők „teljesen összetörtek és dühösek, hogy az iskolából hazafelé tartó ártatlan gyerekeket fegyveres erőszak érte, és egyetértünk a polgármesterrel”. A helyszínt sárga rendőrségi szalaggal zárták le a lövöldözés után, és többtucatnyi bizonyítékjelző hevert az esőáztatta járdán.

A helyiek félnek, de maradnak

A környéken lakó Jessica Healy, aki 2 éves kislányával sétált, azt mondta, hogy a környék az elmúlt években egyre bizonytalanabbá vált, és vannak olyan szomszédai, akik már elköltöztek a korábbi incidensek miatt. „Szerintem ez nagyon szomorú és veszélyes, hogy még a kislányomat sem akarom itt sétáltatni” – mondta Healy.

Nem biztonságos… Nem szeretek itt lenni. Szeretnék elköltözni. De a barátomnak jó állása van itt, ezért maradunk

– tette hozzá.

Egy másik régi lakos, Brenda Keith azt mondta, hogy nem tesz rendkívüli intézkedéseket a biztonsága érdekében, azon kívül, hogy ismeri a környezetét arra az esetre, ha hirtelen el kell menekülnie. Megérti, ha az emberek most nem érzik magukat biztonságban a városban, vagy ha nem szívesen utaznak a SEPTA-val, de neki eltökélt szándéka, hogy nem hagyja, hogy a lövöldözések megakadályozzák abban, hogy élje az életét.

De nem mi vagyunk az egyetlen város, amely ezen megy keresztül… Már régóta itt vagyok, és a dolgok egyre rosszabbak, de ilyen az élet

– mondta Keith.

Előzmények

A szerdai lövöldözés az előző három napban történt lövöldözéseket követte, amelyekben valakit megöltek, miközben felszállt, beszállt vagy leszállt egy SEPTA-buszra.

A keddi lövöldözés 18:35 körül történt, amikor a rendőrség szerint szóbeli vita, majd verekedés kezdődött. A két utas egyike kiszállt, megfordult és két lövést adott le egy 9 milliméteres kézifegyverből, eltalálva egy férfit, akit később a 37 éves Carmelo Draytonként azonosítottak. A férfi nem sokkal később meghalt egy kórházban.

A lövöldöző, aki a rendőrség szerint olyan maszkot viselt, amelyet a közlekedési rendszerben nem szabadna, elmenekült. A hatóságok vizsgálják a lehetséges indítékot, más sérülésről nem érkezett jelentés.

A SEPTA közlekedési rendőrfőnöke, Charles Lawson elmondta, hogy a lövéseket az áldozatra adták le, miközben a vezető „közvetlenül mögötte” volt.

Hétfőn egy 17 éves diák meghalt és négy másik ember megsebesült, amikor lövések dördültek egy buszmegállóban. Az áldozatok között volt két nő is, akik a buszon utaztak. Vasárnap pedig 23:30 körül egy 27 éves férfit ölt meg egy másik utas pillanatokkal azután, hogy mindketten leszálltak egy buszról. Szemtanúk szerint a két férfi összeveszett, de az indítékot még vizsgálják.

A lövöldözések egyikében sem történt letartóztatás

– közölte szerdán Frank Vanore, a philadelphiai rendőrség helyettes parancsnoka.

Lawson szerint bár a súlyos bűncselekmények összességében csökkentek a közlekedési rendszer mentén, az elmúlt másfél évben kialakult egy olyan minta, hogy az emberek fegyvert viselnek – általában illegálisan –, vitába keverednek, majd tüzet nyitnak. Megfogadta, hogy a rendőrség agresszívan és kímélet nélkül fogja a bűnözést felszámolni, és „minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt felhasználnak az illegális fegyvertartás ellen”.

A személyazonosságukat eltitkoló személyeket vesszük célba, a pénzügyi csalást és a nyílt drogfogyasztást

– mondta Lawson. „Minden létező bűntényt meg fogunk támadni. A rendőrök fokozzák a biztonsági kamerák megfigyelését, és keresik annak lehetőségét, hogy az alkalmazottak diszkréten és biztonságosan jelenthessék a lehetséges problémákat” – tette hozzá Lawson.

(Borítókép: A CCTV felvételén három ember látható, akik a philadelphiai rendőrség szerint a tömeges lövöldözés gyanúsítottjai, amint kilépnek egy autóból az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban, Philadelphiában 2024. március 6-án. Fotó: Philadelphia Police Department / Reuters)