Videón a baleset: lezuhant egy lángoló orosz repülőgép, mindenki meghalt

2024.03.12. 12:41 Módosítva: 2024.03.12. 15:46

Cikkünk frissült! 

„Lezuhant egy Il–76-os katonai szállító repülőgép Ivanovo térségében, miközben felszállt egy menetrend szerinti út végrehajtására. A fedélzeten a személyzet nyolc tagja és hét utas tartózkodott” – idézi az orosz védelmi minisztérium közleményét a dw.com.

A balesetet a tárca szerint a felszállás közbeni hajtóműtűz okozhatta. Az online beszámolók szerint nem voltak túlélők.

Videók készültek a zuhanásról 

Az incidensről azóta több videó is napvilágot látott a közösségi médiában. Ezek egyikén jól látható, hogy a gép már a zuhanás közben nagy lánggal égett, majd később a becsapódás utáni füst is látszik a felvételen.

Egy másik, a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség által megosztott videón egy másik irányból látszik a zuhanás. Ezen a felvételen az is látható, hogy a gépről (feltételezhetően a repülő égő szárnyáról) leszakadt/lezuhant valami nem sokkal a becsapódás előtt. A videó későbbi részében pedig a becsapódás következményei láthatóak.

Egy harmadik – a Mash nevű orosz Telegram-csatorna által megosztott – felvételen a lezuhant gép roncsai is látszanak az erdős környezetben.

Az orosz védelmi minisztérium szerint ez okozta a balesetet; posztumusz kitüntetést kaphatnak a pilóták 

Azóta lezárultak a mentőmunkálatok is a zuhanás helyszínen, és eloltották a tüzet. A legfrissebb adatok szerint valóban meghalt a gép összes utasa.

A védelmi tárca eközben azt közölte, hogy a gép azért zuhant le, mert a motorja lángra kapott a felszálláskor. 

Egy helyszíni jelentés szerint a baleset oka az volt, hogy a repülőgép felszállása közben kigyulladt az egyik hajtómű. Az orosz légierő főparancsnokságának egy bizottsága az Ivanovói repülőtérre repült, hogy megállapítsa a repülőgép lezuhanásának okait

írták.

Eközben az orosz törvényhozás, az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov a RIA Novosztyinak nyilatkozva azt is felvetette, hogy a gépen utazók posztumusz kitüntetést kaphatnak (bár megjegyezte, hogy erről még túl korai beszélni).

Ezután hozzátette azt is:

A legvalószínűbb az, hogy a srácok direkt félrekormányozták a gépet a lakott területről, de ez megint csak azután fog kiderülni, miután megvizsgálták a hangrögzítőket és minden mást. És ha ez így van, akkor valószínűleg a védelmi minisztérium jutalmat fog kérni a legénységnek, de ismétlem, még túl korai beszélni erről.

Ugyanilyen orosz gép zuhant le januárban, rejtélyes körülmények közt 

Mint ismert, január végén az ukrán határhoz közeli Belgorod régióban lezuhant egy orosz Il–76-os teherszállító gép, amelyen 74 ember halt meg.

Az áldozatok között 65 ukrán katona is volt, akiket az orosz fél közlése szerint egy előre egyeztetett fogolycserére szállítottak. Moszkva szerint az ukrán erők lőtték le a gépet, ezt azonban Kijev nem erősítette meg, és azt is kétségbe vonta, hogy valóban voltak ukrán hadifoglyok a gép fedélzetén.

Oroszország március 1-én közölte, hogy készen áll Kijevnek átadni azoknak az ukrán katonáknak a holttestét, akik állítólag a repülőgépen utaztak, amely az ukrán határhoz közeli Belgorod régióban zuhant le január 24-én.

A nyugati szankciók miatt egyre több a légi baleset Oroszországban

Az utóbbi hónapokban drasztikusan megugrott a légi balesetek száma Oroszországban, mivel egyszerűen nincs elég alkatrészük a katonai és polgári gépek javításához. A minap például egy kerekét vesztett An-12-es katonai szállítógépnek kellett kényszerleszállást hajtania, amiről szintén videó készült. 

Korábban egy részletes cikkünkben írtunk arról, hogy hiába költött Moszkva több milliárd dollárnyi rubelt az iparág megmentésére, mégis földre kényszerülhet egy sor repülő az állandó problémák és katasztrófák miatt.

Az orosz-ukrán háború fejleményeit kedden is percről perce követjük ebben a cikkünkben.