Hajtóvadászat indult a Madeleine McCann-ügy egyik tanúja után

2024.03.14. 14:24

Mint az Index megírta, tizenhat évvel ezelőtt egész Európát megrázta a hír, hogy eltűnt egy hároméves brit kislány egy portugál üdülőből. Madeleine McCann nevét mostanra már mindenki ismeri, de a rejtély azóta sem oldódott meg.

A kislány feltételezett meggyilkolásával egy német állampolgárt, Christian Brücknert gyanúsították meg. A férfi idén már kétszer is bíróság elé állt, ugyanis többrendbeli nemi erőszakkal és két, 2000 és 2017 között gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaéléssel vádolja az ügyészség.  

Madeleine McCann elrablása vagy meggyilkolása miatt még nem történt vádemelés Christian Brückner ellen, azonban az utóbbi években számos alkalommal felvetődött a gyanú, hogy köze lehet az esethez.

Perdöntő bizonyíték ugyanakkor még nem került a nyomozók elé ezzel kapcsolatban, sőt voltak, akik azt igazolták, hogy Brücknernek alibije volt McCann eltűnésekor.

A rendőrök Christian Brückner egykori bűntársa után, Ralph H. után indítottak hajtóvadászatot. 

Az 56 éves férfi a bizonyítékok szerint korábban szorosan együttműködött Brücknerrel, és segédjeként vett részt több bűncselekményben – írja a The Sun.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megerősítette, hogy a Madeleine McCann-ügy nyomozása érdekében sürgősen beszélniük kell Christian Brückner egykori bűntársával. A férfi korábban beismerte, hogy a gyanúsított több járművét is vezette. Hozzátette: „pontosan tudja, hogy Christian Brückner milyen bűncselekményeket követett el, és hogy mit csinált a dark weben”.

A hatóságok már legalább egy hete razziáznak. Szemtanúk szerint gépfegyveres rendőrök tűntek fel egy Braunschweigban található ingatlannál, ahol korábban Christian Brückner házat bérelt. A nyomozók a gyanúsított bűntársának, Ralph H.-nak az otthonához is kivonultak. A rendőrök a szomszédokat is kihallgatták, akik szintén nem tudják, merre lehet Christian Brückner bűntársa.

Az egyik lakó szerint Ralph autóját már több mint egy hete nem látták, de véleménye szerint „a férfi határozottan mindent tud Brueckner életéről”.

Hogyan tűnt el Madeleine McCann?

A kislány a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal a negyedik születésnapja előtt.

A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Az anya és az apa bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, ám amikor Madeleine édesanyja, Kate McCann este tíz óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.     

A gyanúsított jelenleg hétévnyi börtönbüntetését tölti, miután megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt ugyanabban a portugáliai térségben, ahonnan Madeleine McCann eltűnt, de Madeleine ügyében eddig nem emeltek vádat ellene.