Most egy tízéves kislányt támadott meg a Liptószentmiklóson kóborló medve

2024.03.17. 19:39
Vasárnap délben egy Liptószentmiklóson kóborló medve egy tízéves kislányt is megtámadott. A városban rendkívüli helyzetet hirdettek.

A város tájékoztatása szerint öt személy – egy tízéves kislány, egy 32 és egy 72 éves férfi, egy 49 és egy 58 éves nő – megsérült, karmolást vagy medveharapást szenvedett. Kórházi ellátást egyikük állapota se igényelt − írta meg a Kárpáti Új Szó.

A városi hivatalban jelenleg válságstáb ülésezik a környezetvédelmi minisztérium, a barnamedve-intervenciós csoport, az állami rendőrség, a vadászegyesületek és a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) részvételével. Jelen van az egyik áldozat édesapja is – közölte a liptószentmiklósi városi hivatal a Facebookon.

Ján Blchác, a város polgármestere a vasárnap délután tartott sajtótájékoztatóján arról biztosított mindenkit, hogy a városban állandó járőrözést tartanak, a környéket biztosították. Igyekeznek a medve nyomára bukkanni, majd kilőni.

Legfőbb ideje, hogy tegyünk valamit a túlszaporodott medvék körül kialakult helyzet ellen

– mondta Blchác.

A válságstáb ülése után rendkívüli helyzetet hirdettek a városban. Egyúttal felszólították a helyieket, hogy ne tartózkodjanak a lakóövezeten kívül a reggeli és esti órákban.

Mint azt megírtuk, tegnap két embert vett üldözőbe egy medve a liptószentmiklósi járásbeli Deménvölgy község területén: egy férfi épségben került elő, azonban egy nőre holtan találtak. A környezetvédelmi minisztérium is megszólalt az üggyel kapcsolatban, tájékoztatásuk szerint az incidens áldozata egy 31 éves belorusz állampolgár.