Videón a pillanat, amikor az oroszok eltalálták Ukrajna legnagyobb vízerőművét

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2024.03.22. 07:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke óva intett a túlzott pesszimizmustól Ukrajna háborús esélyeit illetően, valamint Kijev további támogatására szólított fel – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Bauer hangsúlyozta, hogy a pesszimisták nem nyernek háborúkat.

    Ha a világ 2023-ban talán túlságosan optimista volt, nem szabad elkövetnünk ugyanazt a hibát, hogy 2024-ben túlságosan pesszimisták leszünk

    – mondta. Hangsúlyozta, hogy ha a tényeket nézzük, minden okunk megvan arra, hogy bízzunk Ukrajna sikerében.

    Az egyetlen dolog, amire szükségük van, az a mi segítségünk. A NATO-szövetségesek és a világ számos más országa példátlan támogatást nyújtottak Ukrajnának, és ez valóban változást hozott. Ukrajnának azonban még több támogatásra van szüksége

    – jegyezte meg a NATO Katonai Bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg radikálisan megváltoztatta a modern hadviselés számos aspektusát.

    Úttörők az innovációban, a szovjet felszerelés és a modern nyugati fegyverek kombinációját használják

    – magyarázta Bauer.

  • „Növelnünk kell védelmi felkészültségünket és háborús alapra kell helyeznünk a gazdaságokat, hogy megfeleljünk a fenyegetések jelentette kihívásoknak” – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

    Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette:

    az Európai Unió céljai között szerepel Ukrajna folytatódó és azonnali támogatása mindaddig, ameddig arra szükség van.

    A célok között említette a védelmi kiadások összehangolását és felgyorsítását, valamint azt, hogy könnyebb hozzáférést teremtenének a köz- és magánfinanszírozáshoz a védelmi szektor számára.

    „Felgyorsítjuk katonai támogatásunkat, lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának” – fogalmazott.

    Az Európai Tanács elnöke elmondta, a tagállami vezetők felülvizsgálták és a megbeszélések folytatásáról határoztak az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználásának lehetőségeiről Ukrajna számára. Kijelentette, a vezetők „eltökéltek a gyors cselekvés mellett” annak érdekében, hogy ezeket a pénzeket Ukrajna támogatására fordítsák, beleértve a katonai támogatást is.

    Michel közölte,

    a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával még június vége előtt megkezdődhetnek,

     az Európai Unió Tanácsának soros belga elnökségének ideje alatt.

    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a tagállamok készek jóváhagyni, hogy a befagyasztott orosz pénzeszközök nyereségét Ukrajna céljaira fordítsák. Kijelentette: 

    az európai bankokban tárolt orosz vagyon mintegy hárommilliárd eurót kitevő idei nyeresége finanszírozni fogja katonai felszerelések beszerzését Ukrajna számára.

    Közölte, az Európai Bizottság az orosz és a fehérorosz gabonára kivetett vámok emelését javasolja, hogy megvédje az európai gazdákat, és „megbüntesse Moszkvát” az Ukrajna ellen indított háború miatt. Az intézkedés megakadályozza majd, hogy az orosz gabona destabilizálja az EU piacát, megakadályozza, hogy Oroszország bejuttassa az Ukrajnától lopott gabonát az Európai Unió területére, és felhasználja az érintett áruk exportjából származó bevételeit az Ukrajna elleni háború folytatásához – húzta alá.

    A bizottsági elnök elmondta azt is, hogy az Európai Uniónak javítania kell védelmi felkészültségét és fel kell számolnia a védelmi ipar töredezettségét. Az Európai Tanács a fokozott és összehangolt katonai és polgári felkészültség és a stratégiai válságkezelés elengedhetetlen szükségességét hangsúlyozta a változó fenyegetettségi környezet összefüggésében” – idézte az elfogadott zárónyilatkozat szövegét Ursula von der Leyen. Nem csak többet, hanem jobban kell költeni az európai védelem megerősítése érdekében – húzta alá.

  • Az Ukrajna elleni orosz rakétatámadás 69 családi házat, öt lakóházat és két iskolát rongált meg Kijev térségében – írja az Ukrinform.

    Ezt Ruszlan Kravcsenko, a régió katonai közigazgatásának vezetője közölte a Facebookon közzétett bejegyzésében, amelyben beszámolt a rakétatámadás következményeiről.

    Kravcsenko szerint 18 óráig négy ember sérült meg a támadásban a kijevi régióban.

    Az egyik sérült, egy 1974-es születésű nő, szemsérüléssel, többszörös zúzódásokkal az arcán és a kezén került kórházba. A nőt megműtötték. (...) A többi áldozat is megkapta a szükséges orvosi segítséget. Három személy visszautasította a kórházi kezelést

    – mondta Kravcsenko.

    69 magánház is megsérült. A legtöbb épületnek betörtek az ablakai, de vannak szinte teljesen megsemmisült házak is. Ezen kívül a régióban több lakás is megrongálódott.

    A kijevi régióban két iskola homlokzata, ablakai és kerítése is megsérült a lehulló törmelék miatt. A rakétatörmelék 14 járművet és 11 egyéb épületet is megrongált.

    Március 21-én Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Kijev ellen. Az Ukrán Légierő légvédelmi rakétaelhárító egységei és az Ukrán Védelmi Erők mobil tűzcsoportjai két ballisztikus rakétát és 29 cirkálórakétát fogtak el, amelyeket az orosz erők indítottak.

  • Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy az Európai Tanács kétnapos brüsszeli ülésén kulcsfontosságú téma lesz Ukrajna további támogatása – írja az Ukrinform.

    Mint azt a holland miniszterelnök leírta, az Európai Tanács következő két brüsszeli ülésén sok mindent meg kell vitatni, és kulcsfontosságú téma az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatás.

    Az Ukrajna Támogatási Alap elindítása folyamatban van, amely kulcsfontosságú forrás (...). Mi több, az alap hozzájárul majd az unió védelmi termelésének fellendítéséhez. Erre nemcsak azért van szükségünk, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát, hanem saját biztonságunk megőrzése érdekében is. Mert az erős elrettentés a legjobb védelem. Ezt szem előtt tartva az európai védelmi együttműködés témája is napirenden van

    – írta az X-en.

    Rutte szerint a találkozón szó lesz a gázai helyzetről is, amely napról napra rosszabbodik.

    Brüsszelben március 21-én kétnapos EU-csúcstalálkozó kezdődött. A kiemelt kérdések között az unió vezetői az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelését, valamint az európai védelem és biztonság megerősítését célzó azonnali intézkedéseket fontolgatják.

  • Ukrajna északkeleti részén, Harkiv régióban védelmi erődítési munkálatok folynak – írja a Sky News.

    A munkások egész nap fadeszkákkal és cementtel megerősített mély árkokat vájnak.

    Az ukrán katonák egy újabb orosz áttörési kísérletre készülnek a Harkiv régióban található Kupjanszkban, amelyet eddig hevesen védtek az orosz erőkkel szemben. A lövészárkok az ukrán csapatokat fogják támogatni abban az esetben, ha a városból visszavonulnának.

    Oleh Szinyehubov, a regionális katonai adminisztráció vezetője elmondta, hogy a munkásoknak menet közben kell aknátlanítaniuk, mivel az erődítményeket egy megszállt területen építik.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!