18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lövöldözés volt egy moszkvai koncertteremben, legalább 60 halálos áldozat lehet

2024-03-22T183455Z 49253608 RC26R6ADM1BF RTRMADP 3 RUSSIA-SHOOTI
2024.03.22. 19:13 Módosítva: 2024.03.22. 22:39
Péntek este lövöldözés történt Oroszország fővárosában, Moszkvában a Crocus City Hall nevű bevásárlóközpontban, a város északnyugati részén. Az eddigi nem hivatalos jelentések szerint legalább 115 halálos áldozata lehet a merényletnek, amit a jelentések szerint öt fegyveres követett el. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadást.

RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint pénteken több fegyveres lövéseket adott le egy moszkvai koncertteremben, több ember megsérült – szemlézte az AP hírügynökség. Egyes jelentések szerint legalább 115 halálos áldozat lehet.

A szunnita dzsihádista szervezet, az Iszlám Állam magyar idő szerint pénteken, késő este a Telegram-csatornáján magára vállalta a terrortámadást.

A RIA Novosztyi szerint a támadók legkevesebb öten lehettek.

Álruhás emberek legalább hárman berontottak, és automata fegyverekkel tüzet nyitottak. Biztosan vannak sebesültek

– mondta a hírügynökség tudósítója, akinek elmondása szerint ezután a fegyveresek gránátot, gyújtóbombát vagy Molotov-koktélt is használtak, emiatt gyulladhatott ki a tetőszerkezet.

„Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy elkerüljék a lövöldözést, körülbelül 15-20 percig feküdtek, majd kúszva kezdtek kijutni. Sokaknak sikerült is. Az épületben tűz ütött ki” – jelentette a tudósító.

Az állami TASZSZ hírügynökség is beszámolt a Crocus City Hallban történt lövöldözésről, amely az orosz főváros északnyugati szélén lévő hatalmas bevásárlóközpontban található koncertteremben történt.

Több más orosz médium azt közölte, hogy a koncertterem lángokban állt. Az orosz üzenetküldő alkalmazások csatornáin közzétett videókon hatalmas fekete füstfelhők emelkedtek az épület fölé. A bűnügyi tudósításokra szakosodott 112-es orosz hírügynökség 40-nél is több halottra és több mint 100 sérültre becsüli az áldozatok számát.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint péntek este elfogták az első terroristát Moszkvában. A Portfolio azt írja, hogy egyes szemtanúk szerint 5-10 fegyveres támadhatta meg a koncerttermet, közülük négy – az orosz hatóságok körözési utasításai szerint – elmenekült a helyszínről.

Az orosz hatóságok jelentése szerint a bevásárlóközpont parkolójában az elkövetők kocsiját is megtalálták, amelyhez tűzszerészeket hívtak a jármű átvizsgálására. Úgy tudni, az autóban további robbanóanyagot találtak. Más beszámolókból az derült ki, hogy több fegyveres a túszokkal együtt barikádozta el magát a lángoló épületben, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kiküldött egysége pedig megrohamozta az épületet.

Az mk.ru hírportál információi szerint a Crocus City Hall biztonsági őrei nem rendelkeztek lőfegyverrel, az állomány tagjai csak gumibottal és sokkolóval voltak felszerelve. Az előzetes jelentések szerint az első áldozatok között több biztonsági őr is lehetett.

Az orosz külügyi szóvivő szerint terrortámadás történt, Putyint folyamatosan tájékoztatják

The Guardian tudósítása szerint Szergej Szobjanin moszkvai polgármester „nagy tragédiának” nevezte a támadást. Azt is elárulta, hogy legalább 50 mentőautót küldtek a támadás helyszínére.

„A támadók feltehetően egy koncert közben, automata fegyverekkel nyitottak tüzet az épület bejáratára, majd tűz keletkezett az épületben” – közölte a katasztrófavédelem. A hatóságok szerint legfeljebb öten vettek részt a támadásban. A polgármester egyúttal minden sport-, kulturális és egyéb tömegrendezvényt lemondott Moszkvában a hétvégére, ezt később az egész országra kiterjesztette a kulturális miniszter.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a történteket terrortámadásnak minősítette. Mint fogalmazott, a támadást az egész nemzetközi közösségnek el kell ítélnie.

Az orosz külügyminisztérium folyamatosan kapja a világ különböző országaiból érkező hívásokat egyszerű állampolgároktól, akik részvétüket fejezik ki a Crocus City Hallban történt szörnyű tragédiával kapcsolatban, és határozottan elítélik ezt a véres terrortámadást, amely az egész emberiség szeme láttára történik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Sky News beszámolója szerint elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a Crocus City Hallban történt eseményekről. Azt is hozzátette, hogy az orosz elnök minden szükséges utasítást elrendelt a kialakult helyzet miatt.

Dmitrij Medvegyev kommentárjában részvétét fejezte ki az áldozatok felé, aki Marija Zaharovához hasonlóan szintén terrortámadásnak nevezte az eseményeket. 

A terroristák csak a megtorló terrort értik. Semmilyen tárgyalás vagy nyomozás nem segít, ha az erőszakra válaszul nem erőszakot alkalmaznak, és nem a terroristák teljes megsemmisítése, valamint családjaik ellehetetlenítése a cél

– fogalmazott Medvegyev, hozzátéve: ha bebizonyosodik, hogy az ukránok állnak a mostani támadás mögött, akkor Oroszország „könyörtelenül megsemmisíti őket”.

A magyar külügyminisztérium nem tud áldozatokról

Paczolay Máté magyar külügyi szóvivő az Index megkeresésére elmondta, hogy a külügyminisztériumnak jelenleg nincs tudomása magyar áldozatokról, a nagykövetség munkatársai pedig valamennyien biztonságban vannak.

A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük, és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket. A konzuli szolgálatunk sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára

– közölte megkeresésünkre Paczolay Máté.

Megszólalt a Fehér Ház és Navalnij özvegye is

„A moszkvai támadások szörnyűek, és nehéz őket nyugodtan szemlélni” – kommentálta az eseményeket a Fehér Ház a Sky News tudósítása szerint.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a terrorcselekményre: azt mondta, hogy „szörnyűek és megrázóak” a támadásról készült felvételek, és együttérzését fejezte ki az áldozatok felé. Hozzátette: „nincs jele annak”, hogy Ukrajna vagy ukrán állampolgárok állnának a terrortámadás hátterében.

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij néhai ellenzéki politikus özvegye az X-en reagált a történtekre. Bejegyzésében rémalomnak nevezte a történteket, egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és sok erőt kívánt a sérülteknek.

Mindazokat, akik részt vettek ebben a bűncselekményben, meg kell találni, és bíróság elé kell állítani

– fogalmazott Julija Navalnaja.

Ukrajna: A moszkvai támadás szándékos provokáció

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Telegramon reagált a moszkvai terrotámadás hírére. Bejegyzésében leszögezte, hogy Ukrajnának semmi köze a Crocus City Hall bevásárlóközpontban lezajlott fegyveres merénylethez.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága az eseményekkel kapcsolatban az Ukrajinszka Pravda cikke szerint azt közölte: a Moszkva külvárosában végrehajtott támadás „a Vlagyimir Putyin vezette rezsim szándékos provokációja”, amelyre a nemzetközi közösség már korábban figyelmeztetett.

2011 óta nem volt hasonló támadás Moszkvában

Legutóbb tizenhárom éve, 2011. január 24-én történt terrortámadás Moszkvában. Akkor a város repülőterén hajtottak végre robbantásos merényletet, amelyben 35 ember vesztette életét.

A rendőrség akkor azt gyanította, hogy a domogyedovói robbantás mögött egy sztavropoli régióból származó férfinak lehetett köze, aki tagja volt a Nogaj Dzsama'át nevű, 2010 októberében felszámolt észak-kaukázusi iszlám fegyveres csoportnak.

Az Észak-Kaukázusból származó csoportok 2011-et megelőzően is hajtottak végre több hasonló támadást Oroszországban, köztük egy 2010-es kettős metrómerénylet is hozzájuk kötődik, a terrorakció negyven halálos áldozatot követelt.

Az amerikai nagykövetség már korábban jelezte a moszkvai terrortámadások lehetőségét

Március elején az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége felszólította honfitársait, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyobb összejöveteleket az orosz fővárost célzó, szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt.

A nagykövetség figyelemmel kíséri azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek a közeljövőben nagy létszámú moszkvai rendezvényeket, köztük koncerteket terveznek megtámadni, ezért az amerikai állampolgároknak azt tanácsolják, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyszabású összejöveteleket

– írják az oldalukon.

Az amerikai állampolgároktól azt kérik, hogy kerüljék a tömeget, és figyeljék a helyi médiát a friss hírekért. A közleményben egyéb részleteket nem közöltek a lehetséges moszkvai terrortámadásokról.

Arról szintén beszámoltunk, hogy külföldi hírszerzési szolgálatok beloruszokat próbálnak toborozni az interneten oroszországi terrorakciókra.

„Idegen államok hírszerző szolgálatai – Ukrajna, Lengyelország hírszerzései – a mi állampolgárainkat használják bűncselekmények elkövetésére a Belarusz Köztársaság és jórészt az Oroszországi Föderáció területén is. Azokat a személyeket, akiket sikerül rávenniük bűncselekmények elkövetésére, az internet segítségével találják meg” – mondta egy belügyi tisztségviselő.

Mint mondta, a toborzást végzők meghatározott feladatokkal látják el ezeket az embereket, ami többnyire a létfontosságú infrastruktúra – így például vállalatok és vasútvonalak – elleni támadásokat jelenti.

(Borítókép: Az orosz mentőszolgálat járművei a lángoló Crocus City Hall koncerthelyszín közelében parkolnak egy lövöldözést követően Moszkva külvárosában Oroszország 2024. március 22. Fotó: Maxim Shemetov / Reuters)