Minden áldozatot elszállítottak a moszkvai terrortámadás helyszínéről

2024.03.23. 06:46
A péntek esti, Iszlám Állam által elkövetett moszkvai terrortámadásban több mint 90 ember vesztette életét, 145 embert pedig kórházban ápolnak, de az orosz jelentések szerint az áldozatok száma még növekedhet. Az ENSZ BT nemzetközi együttműködést sürget a felelősök megtalálására és elfogására, miközben folyamatosan érkeznek a nemzetközi részvétnyilvánítások.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, amelynek előzetes jelentések szerint 93 halálos áldozata, valamint 145 sebesültje van. A halálos áldozatok között három gyermek is van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. A hatóságok keresik az elmenekült merénylőket.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.

Az MTI közlése szerint a lángok miatt beomlott a 6200 férőhelyes Crocus City Hall koncertterem tetőszerkezete.

Valamennyi áldozatot elszállították a Moszkva melletti terrortámadás helyszínéről – jelentette a helyszínről a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója szombat hajnalban. 

Az orosz nyomozóbizottság előzőleg azt jelentette, hogy a péntek esti merényletnek több mint 60 halálos áldozata és 145 sebesültje van, utóbbiak közül 115-öt szállítottak kórházba. Azt is jelezték, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet. A legfrissebb közlések szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háláját fejezte ki a sebesülteket ellátó orvosoknak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek. 

A tűzoltóságtól az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a lángokat az épület minden részében eloltották, de továbbra is több mint 320 tűzoltó dolgozik a helyszínen. A rendkívüli helyzetekért felelős orosz minisztérium sajtószolgálata kora reggel azt közölte, hogy a helyszíni munkálatokban 477 szakember vesz részt, 183 egységnyi felszerelést használva.

Az illetékes szervek vezetői az első perctől kezdve folyamatosan tájékoztatják Vlagyimir Putyin államfőt a helyzetről és a vizsgálatok haladásáról

– közölte a merénylettel kapcsolatos nyomozást irányító vizsgálóbizottság.

Oroszországban utoljára 20 évvel ezelőtt követtek el ilyen sok halálos áldozattal járó terrortámadást. A beszláni iskolafoglalást követő vérengzésben 334 ember, köztük 180 gyermek halt meg.

Érkeznek a nemzetközi reakciók a támadásra

A merényletet követően kiadott közleményben a BT tagjai „aláhúzták annak szükségességét, hogy az elkövetőket, a szervezőket és az anyagi támogatókat megtalálják, és bíróság elé állítsák”, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében „aktívan működjön együtt” az orosz hatóságokkal.

A BT gyáva és kegyetlen tettnek nevezte a merényletet.

Előzőleg António Guterres ENSZ-főtitkár is a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának. Az Egyesült Államok kormányzata moszkvai nagykövetségén és John Kirby fehér házi szóvivőn keresztül őszinte részvétét nyilvánította ki az orosz népnek.

Adrienne Watson, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője arról is nyilatkozott, hogy az amerikai kormányzat március elején már kapott olyan információkat, amelyek egy készülő moszkvai terrortámadásra utaltak egy nagyobb összejövetel, akár egy koncert helyszínén. Ezeket az információkat az orosz hatóságokkal is megosztották – tette hozzá.

Narendra Modi indiai kormányfő szombaton úgy nyilatkozott, hogy India az orosz kormányzat és nép mellett áll a gyász óráiban.  A japán külügyminisztérium különösen élesen elítélte, hogy a támadás célpontjai ártatlan civilek voltak.

Európából is számos országból érkeztek részvétnyilvánítások, az Európai Unió nevében Peter Stano, a külügyi szolgálat szóvivője fejezte ki megdöbbenését és felháborodását a polgári személyek elleni támadás miatt.

Emmanuel Macron francia elnök a lövöldözést követően kiadott közleményében elítélte a terrortámadást, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal és az orosz néppel.

Giorgia Meloni olasz kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az ártatlan moszkvai civilek elleni vérengzést.

António Guterres ENSZ-főtitkár a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának.