18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

„A földre zuhantam, és halottnak tettettem magam” – megrázó részletek a moszkvai túlélőktől

AFP  20240323  34M792U  v1  HighRes  RussiaAttackShooting
2024.03.24. 10:18
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 133 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat.
  • Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.

„Halottnak tettettem magam”

A terrortámadás egyik női túlélője bekötött bal karjával a kórházi ágyában fekve mesélt a történtekről. A The Guardian beszámolója szerint „természetfeletti nyugalommal beszélt” a kamerába arról, hogyan vették észre őt és egy kisebb csoportot, akik az elmúlt évtizedek legsúlyosabb oroszországi terrortámadásának vérengzése elől menekültek, a Crocus City Hall zenés szórakozóhelyen a fegyveresek

„Megláttak minket” – kezdte az RT monogramú túlélő az orosz államilag finanszírozott hírügynökségnek.

Az egyikük visszarohant, és elkezdett lövöldözni az emberekre. A földre estem, és úgy tettem, mintha halott lennék. Véreztem

– mondta a halántékára mutatva. „A fegyveresek tüzet nyitottak azokra, akik a földön hevertek” – mondta, hozzátéve, hogy a mellette fekvő lányt is így ölték meg.

A fegyveresek ezután felgyújtották a csarnokot, nyilvánvalóan abban a reményben, hogy megölnek mindenkit, aki bent maradt.

„Aztán felcsaptak a lángok. Bezárták a bejárati ajtót, de valószínűleg nem tudták rendesen rázárni” – mondta egy másik nő. „Az ajtó alatt feküdtem, és próbáltam levegőhöz jutni. Egy idő után kimásztam, három perc telt el, talán négy. Körülnéztem, a kijárathoz kúsztam. Rájöttem, hogy nincs ott senki, és kimentem.”

Alexander, egy, a koncertteremben tartózkodó másik szemtanú az orosz állami médiának nyilatkozott. Mint fogalmazott, a támadók nem mondtak semmit. „Csak elkezdtek lövöldözni az előttük állókra.”

A teremben sokan elővették a mobiltelefonjukat, és felvételt készítettek arról, ahogy a fegyveresek módszeresen a tömegbe lőttek, és felvették a pánikban a kijáratok felé menekülőket is.

Tegye el a telefonját, és bújjon el!

– hallható egy férfi az interneten közzétett felvételeken, amint a fegyveresek az erkély alatti tömegbe lőnek. Néhányan az alsó szinteken kúsztak ki a halottak és sebesültek mellett.

Julija Karitonova barátjával együtt elkésett a koncertről. Amikor nem sokkal este 8 óra után berohantak a terembe, a fegyveresek tüzet nyitottak.

„Kiderült, hogy közvetlenül mögöttünk voltak” – mondta az Astra távirati csatornának. „Bejöttünk, és nem volt ott sok ember, a támadók lőttek, és elrohantak oda, ahol még többen voltak. Engem a vállamon lőttek meg, a barátomat a karján és a lábán találták el. Egy nő, akinek golyó fúródott a halántékába, pont mellettem esett el” – folytatta.

„Átrohantunk a holttesteken ugyanazon az ajtón, amin bejöttünk, már hallottuk a szirénákat, jöttek a rendőrök és a mentők” – tette hozzá.

„A kabátom csupa vér volt”

Bár egyes orosz források már 152 halálos áldozatról számolnak be, azonban hivatalosan ezt még nem erősítették a Kreml részéről, és más független forrásból sem. Ugyanakkor nincs kizárva, hogy a törmelékek alatt újabb áldozatokat találnak, és tucatnyi sérült is kritikus állapotban van, így elképzelhető, hogy a jelenleg 133-ra becsült halottak száma még nőni fog.

A sajtónak nyilatkozva egyre több túlélőt idézi fel a moszkvai terror perceit. A megszólalók közül szinte mindenki a kijáratok felé, a pincébe vagy éppen a tetőre próbált menekülni, csak hogy minél messzebb legyen a támadástól.

Csak sétáltak, és csendben, módszeresen lőttek le mindenkit. A hangok visszhangoztak, és nem tudtuk, hogy mi hol van. Nem lőttek felfelé, nem kiabáltak, nem mondták, hogy »mindenki feküdjön le, megölünk titeket«

– emlékezett vissza a BBC-nek Anastasia Rodionova. „Ez hihetetlen. Az ember csak most érti meg, hogy szerencsés, igazán szerencsés. Hazajöttem, a kabátom csupa vér volt” – tette hozzá.

A támadás egy másik túlélője, Margarita, aki nem adta meg a vezetéknevét, a Reutersnek elmondta, hogy „a lövések csak úgy dörögtek”.

Lementünk valamilyen földszintre, valami sötét szobába, és csak a »kijárat« szót láttam világítani a sötétben, és egyszerűen nem tudtuk, hogy fussunk-e, vagy sem. Ki van ott a sötétben? Mi van ott a sötétben?

– mondta. „Becsukod a szemed, és újra látod, amikor egyedül maradsz, újra hallod ezt. Ma mindenkinek kifejezem a részvétemet. Ez egy szerencsétlenség, hatalmas gyász” – tette hozzá.

Vitalij, egy másik látogató, az erkélyről látta a támadást. „Bedobtak néhány bombát, és minden égni kezdett” – mondta. A csarnokon kívül hatalmas füstfelhők töltötték meg az eget, és később látták, hogy az épület tetejét és homlokzatát tűz borítja. A TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint az épület mintegy harmada gyulladt ki. Más jelentések robbanásokról számoltak be, amelyek ereje összetörte az épület két legfelső emeletének üvegét.

A szemtanúk beszámolói szerint káosz és zűrzavar uralkodott, és sok koncertlátogató kezdetben azt hitte, hogy a lövések hangja a show része.

Beléptünk a csarnokba, és pont a közepén foglaltuk el a helyünket. Egy adott pillanatban nagy robajt hallottunk a termen kívülről, azt hittük, hogy ez a koncert része

– mondta Arina, egy moszkvai klinikai pszichológus a Guardiannek. „De egy bizonyos ponton megértettük, hogy valami komolyan nincs rendben, rájöttünk, hogy lövöldöznek. Aztán láttunk egy terepszínű ruhás férfit, aki automata fegyvert tartott a kezében... mindannyian a földön feküdtünk” – mondta. „Magam mellé néztem, és sok sebesültet láttam, akiket vér borított.”

Arina elmondta, hogy végül sikerült elmenekülnie a koncertteremből, majd egy mozgólépcsőn futott lefelé.

Mindenütt vért láttam a padlón és sok holttestet. Néhányan megpróbálták elcipelni azokat, akik eszméletlenek voltak

– mondta.

A nyomozók azt mondták, kitüntetést fog kapni az a férfi, aki az egyik fegyveresre ugrott, miközben az a koncertlátogatókra lőtt, „mozgásképtelenné tette”, és ezzel „megmentette a körülötte lévő emberek életét”.

(Borítókép: Az orosz Nyomozó Bizottság által 2024. március 23-án kiadott videófelvételen a Crocus City Hall látképe látható egy nappal a Moszkva melletti Krasznogorszkban elkövetett lövöldözés után. Fotó: Handout / AFP)