18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Videón rekonstruálták a moszkvai terrortámadást

2024.03.24. 07:24
Animációs videón mutatták be, hogy a terroristák hol juthattak be a moszkvai Crocus City Hallba, hogyan történhetett a péntek esti támadás, majd merrefelé menekülhettek, és végül hol kaphatták el őket. Emellett megszólaltak a túlélők is, akik egyetértenek abban, hogy korábban még sosem féltek ennyire.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 133 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.
  • Szombat délelőtt a Brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.
  • Szombat délután Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet intézett népéhez, szigorúbb terrorvédelmi intézkedéseket és megtorlást ígért, március 24-ét pedig nemzeti gyásznappá nyilvánította. Az orosz államfő elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.
  • Az orosz hatóságok egyre többet tudnak a támadás módjáról és az elkövetőkről, de még mindig nem látnak teljesen tisztán. Mihail Seremet, az orosz Állami Duma krími képviselője szerint a halálbüntetés visszahozása sem lenne elvetendő gondolat.

Szombat este egy animációs videó került fel a „katonai szakértő” nevű profil Telegram-csatornájára, amely végigköveti a terroristák lépéseit a krasznogorszki Crocus City Hall bejáratától kezdve, a koncerttermes támadáson keresztül a menekülésükig, majd végül az ukrán határtól alig száz kilométerre történő elfogásukig.

A videót állítólag az Izvesztyija orosz lap munkatársai készítették a rendelkezésükre álló információk alapján.

Megszólaltak a túlélők

Bár egyes orosz források már 152 halálos áldozatról számolnak be, hivatalosan ez még nem lett megerősítve a kormány részéről, és más független forrásból sem, ezért továbbra is a 133 a legbiztosabb szám, amivel számolhatunk. 

A sajtóban egyre több túlélő szólal meg, és mindegyikük kiemeli, hogy ilyen terrort még sosem éltek át, és sosem féltek még ennyire. Mindenki a kijáratok felé, a pincébe vagy éppen a tetőre próbált menekülni, csak hogy minél messzebb legyen a terrorakciótól. 

Csak sétáltak, és csendben, módszeresen lőttek le mindenkit. A hangok visszhangoztak, és nem értettük, hogy mi hol van. Nem lőttek felfelé, nem kiabáltak, nem mondták, hogy »mindenki feküdjön le, megölünk titeket«

– emlékezett vissza a BBC kérésére Anastasia Rodionova. „Ez hihetetlen. Az ember csak most érti meg, hogy szerencsés, igazán szerencsés. Hazajöttem; a kabátom csak úgy csupa vér volt” – tette hozzá.

A támadás egy másik túlélője, Margarita, aki nem adta meg a vezetéknevét, a Reutersnek elmondta, hogy „a lövések csak úgy dörögtek”.

Lementünk valamilyen földszintre, valami sötét szobába, és csak a »kijárat« szót láttam világítani a sötétben, és egyszerűen nem tudtuk, hogy fussunk-e vagy sem. Ki van ott a sötétben? Mi van ott a sötétben?

– mondta.

A Fehér Ház nem köti Ukrajnát a támadáshoz

Kamala Harris amerikai alelnök és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa szerint nincs bizonyíték arra, hogy Ukrajna állna a Moszkva melletti koncertterem elleni támadás mögött.

Nincs semmiféle bizonyíték – sőt, amiről tudjuk, hogy igaz –, hogy minden jel szerint valójában az ISIS a felelős a történtekért

– mondta Kamala Harris az ABC Newsnak adott interjújában. „Ami történt, az terrorcselekmény, a megölt emberek száma nyilvánvalóan tragédia, és mindannyiunknak részvétünket kell nyilvánítanunk a családoknak”. 

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „Március elején az Egyesült Államok kormánya információkat osztott meg Oroszországgal egy tervezett moszkvai terrortámadásról. Március 7-én nyilvános tanácsot is kiadtunk az Oroszországban tartózkodó amerikaiaknak. A támadásért kizárólag az Iszlám Államot terheli a felelősség. Semmilyen ukrán érintettség nem volt.”