Újabb információk derültek ki a moszkvai terrortámadás gyanúsítottjairól

2024-03-24T213257Z 588338467 RC2LS6A65WC5 RTRMADP 3 RUSSIA-SHOOT
2024.03.25. 07:07
Moszkva Baszmannij kerületében található bíróságon hallgatták meg a Crocus City Hallban történt tömeggyilkosság vádlottjait. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Elrendelte egy moszkvai bíróság a krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgár előzetes letartóztatását hétfőre virradóra.

Dalerzson Mirzojev, Szaidakrami Racsabalizod, Samszidin Fariduni és Muhammadszobir Faizov előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

A Ria Novosztyi szerint elsőként Dalerzson Mirzojevet vezették be a terembe, akiről kiderült, hogy 32 éves, Tádzsikisztánban született, négy gyermek édesapja. A férfi beismerte bűnösségét. A második vádlott Szaidakrami Racsabalizod, aki elmondta, 1994-ben született, szintén négy kiskorú gyermeke van. Samszidin Fariduni, az ügy harmadrendű vádlottja 1998-ban született Tádzsikisztánban, egy podolszki parkettagyárban dolgozik, Krasznogorszkban bejelentett lakcímmel rendelkezik. Egy nyolc hónapos gyermek apja. Az utolsó vádlottat, Muhammadszobir Faizovot kerekesszékben, egy kórházi köpenyben állították a bíróság elé, a férfi orvosi kíséretet is kapott. Elmondta, 2004-ben született Tádzsikisztánban, középfokú végzettséggel rendelkezik.

A négy vádlott közül az orosz média szerint csak egy kommunikált orosz nyelven, a többi támadónak tolmács segítette a megértést.

Tádzsikisztán együtt küzd Oroszországgal

A történtek után Kokir Rasulzoda tádzsik miniszterelnök a dusanbei orosz nagykövetségen elhelyezett részvétnyilvánító könyvben elsőként helyezett el üzenetet, melyben kijelentette, Tádzsikisztán ellenzi a nemzetközi terrorizmust, és Oroszországgal együtt kíván küzdeni ellene.

Osztozunk a soknemzetiségű orosz néppel a pótolhatatlan veszteség miatti fájdalmában, és mielőbbi felépülést kívánunk minden áldozatnak

– fogalmazott.

Az orosz sajtóban pedig idő közben arról jelentek meg hírek, hogy Moszkva szorosan együttműködik a tádzsikisztáni különleges szolgálatokkal azokkal az állampolgárokkal kapcsolatban, akiket azzal vádolnak, hogy terrortámadást követtek el. „Segítséget kapunk, támogatva érezzük magunkat” – idézi a Ria Novosztyi az egyik forrását.

137 áldozata van a moszkvai terrortámadásnak

Korábban az Index arról is beszámolt, hogy az orosz nyomozóiroda egy felvételt tett közzé a moszkvai terrortámadás elkövetőiről. Az Egyesült Államok eközben közölte, nem lát bizonyítékot Ukrajna érintettségére a moszkvai terrortámadásban. Erről és a megemlékezésekről az alábbi linken olvashatnak bővebben.

Mint arról beszámoltunk, március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 137 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.

Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat.

Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.

(Borítókép: Shamsidin Faridunit, a Crocus City Hall koncerthelyszínen elkövetett lövöldözés gyanúsítottját kísérik a bírósági tárgyalás előtt a moszkvai Baszmannij kerületi bíróságon, Oroszországban 2024. március 25-én. Fotó: Julia Morozova / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport