18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elgázolták, majd megfojtották azt a kétéves szerb kislányt, akit tíz napig hiába kerestek

2024.04.05. 10:45
Danka Ilicset, a kétéves szerb kislányt csaknem tíz napig keresték Európa-szerte az eltűnése után, mígnem csütörtökön kiderült, hogy két férfi elütötte, és elrejtették a holttestet egy szemétlerakónál. Kiderült, hogy a kislány még életben volt, amikor a csomagtartóba rakták, ezért egyikük megfojtotta. A szerb belügyminisztérium azt közölte, hogy az apa Danka eltűnésének napján megállította a fehér furgont, amelyben a két férfi a kislány holttestét szállította, hogy megkérdezze, nem látták-e a gyereket.

Több mint tíz napon át keresték azt a kétéves szerb kislányt, akiről kiderült, hogy egy helyi kommunális közvállalat két ötvenéves dolgozója elütötte autóval, majd megpróbálták eltüntetni a gyerek holttestét. Nemhiába fogalmazott úgy a szerb miniszterelnök a tragédia bejelentésekor, hogy „szörnyekkel állnak szemben”, ugyanis kiderült, hogy az ütközésbe még nem halt bele a kislány, a férfiak egyike megfojtotta Dankát. 

Ninoslav Cmolic, a szerbiai Bűnügyi Nyomozóhatóság Igazgatóságának vezetője új részleteket közölt, azt mondta, hogy a gyanúsítottak bevallották, 

azt hitték, az ütközés következtében a kislány életét vesztette, ezért berakták a csomagtartóba, de egyszer csak felébredt, mire ők megijedtek, és megfojtották.

Ahogyan arról beszámoltunk, két ötvenes férfit gyanúsítanak Danka Ilics, a kétéves szerb kislány megölésével, akik a gyanú szerint Fiat Panda típusú szolgálati járművükkel ütötték el a kislányt, aminek következtében úgy hitték, a gyerek a helyszínen szörnyethalt. Ezután a kislányt a jármű csomagtartójába tették, majd a Bor melletti illegális szeméttelepre hajtottak vele, hogy eltüntessék a nyomokat, itt a holttestet az út jobb oldalára dobták. A rendőrség átkutatta a vitatott hulladéklerakót, azonban eddig nem találták meg a gyerek testét. Több szemétlerakó területén jelenleg is zajlanak a keresések, mert a rendőrség feltételezi, hogy az egyik gyanúsított Danka holttestét egy másik helyre szállította két nappal a bűncselekmény után. A bori bűnügyi rendőrség nyomozása alapján a bűncselekmény március 26-án 13 óra 52 perc körül történhetett, tehát az édesanya bejelentése szerint hét perccel a kislány eltűnése után. 

Danka Ilics március 26-án 13 óra 45 perc körül tűnt el a Bor melletti Banjsko polje településről.

A kislány apja beszélt a gyereke gyilkosaival

Danka édesanyjának elmondása szerint a kislány múlt kedden, nagyjából délután 13 óra 10 perckor kint játszott a testvéreivel az udvaron, ő maga csak egy pohár vízért ment be a házba, de mire visszatért az udvarra, a kislány már eltűnt. A nő ezt a rendőrség rekonstrukciója alapján 13 óra 22 perckor észlelte, ezt követően 13 óra 41 perckor jelezte a férjének, hogy hiába keresi, nem találja a kislányt. A férfi 13 óra 45 perckor tárcsázta a rendőrséget, és bejelentette Danka eltűnését. Eközben az anya észrevett egy fehér furgont, amely nem messze a házuktól állt. Édesanyja 13:50-kor látott egy fehér autót, amely mellett egy férfi állt. Utóbb kiderült, hogy arról az autóról volt szó, amelyben a gyanúsítottak voltak. A két férfi éppen kiszálláson volt és dolgozott, az aknafedeleket ellenőrizték. Feljegyezték, hogy 13:50 körül álltak meg a ház környékén, ami egybeesik Danka eltűnésével.

A szerb belügyminiszter, Bratislav Gasics azt közölte, hogy miután a munkások elindultak az ellenőrzés helyszínéről, 30-40 méterrel arrébb ütötték el a lányt. Az autót D. D. vezette, S. J., a másik férfi pedig az anyósülésen ült, és ő volt az, aki kinyitotta az ajtót, az eszméletét vesztett kislányt pedig bedobta hátra, a szerszámok közé. 

Miközben autójukkal haladtak, megbeszélték, hogy a testet valahol elrejtik, eközben, 13:57-kor a kislány apukája megállította őket, hogy megkérdezze, látták-e Dankát. Ők azt felelték, hogy nem. Ezt követően dobták ki a kislány holttestét az elsőként megjelölt illegális hulladéklerakónál, ahonnan a gyanú szerint később egyikük egy máig ismeretlen szeméttelepre vitte Dankát.

A szerb belügyminiszter arról is beszámolt a Szabad Magyar Szó információi szerint, hogy S. J. elment Banjsko Poljéba keresni a kislányt, miközben tisztában volt vele, hogy ő oltotta ki az életét. 

Többen látni vélték, többeket letartóztattak

Ahogyan arról tájékoztattunk, Danka Ilicset nagy erők mozgósításával több mint tíz napon át kereste a rendőrség Szerbia-szerte, az Interpol és az Europol is körözést adott ki a kislányra, és Montenegróban és Ausztriában is nagy erőkkel kutattak utána. 

A rendőrség kutyákat és hőérzékelős drónokat is bevetett az eltűnés helyszínén, továbbá a tűzoltók és az önkéntes mentőegységek, valamint mintegy háromszáz helyi is csatlakozott a kereséshez, emellett az eltűnt lány felkutatásához a családja és barátaik is csatlakoztak. Eltűnése miatt Szerbiában először aktiválták a Keress meg! rendszert. Az apát poligráfos vizsgálatnak is alávetették, az anya pedig jelenleg öt hónapos terhes, ennek ellenére két napon át hosszan kihallgatták.

Korábban három montenegrói férfit is letartóztattak, akik azt állították a TikTokon, hogy információik vannak Danka eltűnéséről, a szerb belügyminisztérium arról számolt be, hogy egyikük azt állította, Danka a pincéjében van. A kihallgatáson azonban már azt vallották, hogy csak vicceltek. Később kiderült, hogy csak pénzt próbáltak szerezni.

Danka eltűnésének hetén őrizetbe vették a Bori Rendőrkapitányság egyik rendőrét is, mert az tájékoztatást adott a kis Danka eltűnése ügyében indított nyomozás részleteiről. A rendőrt egy poligráfos vizsgálatnak vetették alá, az buktatta le.

Ausztriában pedig több olyan videó is nyilvánosságra került, amelyen a kétéves kislányt vélték felfedezni. Március 30-án egy Bécsben élő szerb állampolgár tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a kislányt láthatta, ekkor még a kis Danka Ilics családja is azt feltételezte, hogy gyerekük szerepel a felvételen. Még a felvételen látható két nő letartóztatását is elrendelték, akiknek a társaságában egy Dankára hasonlító kislány szerepelt egy bécsi villamosmegállóban. 

Gyászol Szerbia

Bratislav Gasics belügyminiszter csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót, ahol részvétét fejezte ki a családnak, valamint közölte a részleteket a nyomozásról.

Nagyon szomorú nap a mai Szerbia számára

– jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy sajnos a kis Danka keresése minden erőfeszítés ellenére tragikusan ért véget. A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy a bűntény mélyen megrázta egész Szerbiát.

Rossz hírt kell közölnöm a kislánnyal kapcsolatban, a mi bori Dankánkról. A rendőrség őrizetbe vett két személyt, akik megölték a kislányt, s ahogy értettem, beismerték a tettüket. Micsoda szörnyetegekkel van dolgunk

– ezt pedig már Alekszander Vucsics, Szerbia elnöke mondta csütörtökön.