Amerikai és brit csapás következtében csaknem negyvenen meghaltak

2024.04.05. 06:52
A jemeni felkelők célpontjaira mért amerikai és brit mintegy 424 csapás következtében 37-en vesztették életüket és 30-an sebesültek meg – közölte Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezetője.

A jemeni televízióban csütörtökön közvetített beszédében al-Húszi elmondta, hogy eddig 90 hajó ellen indítottak támadást a Vörös-tengeren, míg a dróncsapásokat kiterjesztették más térségekre is. Mint mondta, egy hónap alatt 34 támadást indítottak 125 ballisztikus rakétával, illetve drónokkal.

Az Irán támogatását élvező húszi milícia tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetett be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

Az MTI szerint múlt szombaton az amerikai hadsereg a jemeni húszi lázadók több drónját semmisítette meg Jemenben, valamint a Vörös-tenger fölött. Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) közleménye szerint a műveletre azért volt szükség, mert a drónok – melyek közül az egyiket még a szárazföldön megsemmisítették, a másikat pedig lelőtték – fenyegetést jelentettek mind az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok térségben állomásozó erőire, valamint a környéken áthaladó kereskedelmi hajókra nézve.

A CENTCOM korábban arról is beszámolt, hogy március 22-én erői „önvédelemből” csapásokat mértek a húszik három föld alatti fegyverraktárára Jemen húszik által ellenőrzött területein.