Szexuális zaklatási vádak miatt távozik Biden egyik tisztviselője

2024.04.07. 08:02
Szexuális zaklatás és ellenséges munkahelyi környezet teremtése vádjával éltek Joe Biden nukleáris ügyekkel foglalkozó vezető tisztviselője ellen. Az Energiaügyi Minisztérium nukleáris biztonsági ügynökségének második számú embere a viselkedésével kapcsolatos panaszok miatt távozik posztjáról.

Amikor az Energiaügyi Minisztérium (DOE) a múlt héten bejelentette, hogy a nukleáris biztonsági ügynökség második számú tisztviselője, Frank Rose távozik posztjáról, főnöke egy belső feljegyzésben „empatikus, őszinte és cselekvésorientált” vezetőnek nevezte, „aki mindig az egész csapatra gondolt”.

Arra viszont nem tért ki, hogy a Rose viselkedésével kapcsolatos panaszok, amelyek miatt szexuális zaklatás és ellenséges munkahelyi környezet teremtése vádjával indítottak belső vizsgálatot ellene, nyolc, az ügyet ismerő jelenlegi és volt kormányzati tisztviselő elmondása alapján.

A vizsgálatot Frank Rose, a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA) fő ügyvezető-helyettese ellen az DOE meghallgatási és fellebbviteli hivatala indította el az év elején két tisztviselő – az egyik egy jelenlegi, a másik egy volt NNSA-alkalmazott – bejelentése alapján. A Politico megszerezte a hivatal egyik nyomozójának e-mailjét is, amelyben az illető interjút kért az NNSA egy volt alkalmazottjától.

A márciusi e-mail, amely név szerint nem említette Rose-t, azt írta, hogy az iroda „független tényfeltáró vizsgálatot folytatott az NNSA-nál történt zaklatással vagy ellenséges munkahelyi környezettel kapcsolatos állításokkal kapcsolatban”.

Három jelenlegi és volt NNSA-tisztviselő szerint Rose miatt néhány nő kényelmetlenül érezte magát az irodában. Legalább egy alkalmazott figyelmeztette a női kollégákat arra, hogy „legyenek óvatosak” lehetséges zaklatásokkal kapcsolatban, amikor Rose irodájával dolgoznak.

Konkrétumok

Az NNSA jelenlegi vagy volt alkalmazottai közül hárman is beszámoltak Frank Rose-t érintő incidensekről. Egy decemberi, az egész ügynökségre kiterjedő értekezleten, amelyen több száz NNSA-alkalmazott vett részt a DOE egyik előadótermében, vagy nézte virtuálisan, Rose elmesélte, hogy egy külföldi kormány egyik női munkatársa megdicsérte neki az NNSA munkáját.

Erre ő azt válaszolta, hogy „Szeretlek, hozzám jössz feleségül?” Néhány alkalmazott nevetett a megjegyzésen, de mások nem fogadták jól, akik szerint ez nem volt helyénvaló.

A nyolc jelenlegi és volt kormánytisztviselő közül kettő szerint a nők panaszokat is küldtek Rose viselkedésével kapcsolatban az Energiaügyi Minisztérium főfelügyelőjének.

Mark Zaid, Frank Rose ügyvédje nyilatkozatában azt mondta, hogy ügyfele „tagadja, hogy valaha is úgy cselekedett volna, hogy szándékosan arra törekedett, hogy a kollégák kényelmetlenül érezzék magukat, vagy bármilyen módon zaklatottnak, és nem hiszi, hogy tettei objektíven ilyen módon értelmezhetők lennének. Nyilvánvaló, hogy az egyéni megítélés észszerűen eltérhet, és a jelenlegi légkör sajnos gyakran fokozza az érzékenységet”.

Azt is elmondta, hogy Frank Rose-t nem értesítették az ellene felhozott konkrét vádakról, és a vizsgálat során nem biztosítottak számára megfelelő eljárást.

Általánosságban tudtunk egy homályos vádakkal kapcsolatos belső vizsgálatról, és felajánlottuk az együttműködést, de soha nem hallgatták ki, és még csak lehetőséget sem kaptunk arra, hogy megvédje magát

– mondta Mark Zaid.

A DOE szóvivője szerint a minisztérium nem nyilatkozik személyzeti ügyekről, és nem kívánt nyilatkozni a meghallgatási és fellebbviteli hivatal vizsgálatának jelenlegi állásáról sem. 

A múlt heti bejelentésben Jill Hruby, az NNSA adminisztrátora és a DOE nukleáris biztonságért felelős államtitkára azt mondta, hogy Rose április végéig marad az ügynökségnél, és munkája részeként továbbra is utazik, többek között a hét elején a coloradói űrparancsnokságra. Rose a bejelentést megelőző hónapokban azt mondta munkatársainak, hogy a Biden-kormányzat végéig tervezi maradását.

Háttér-információk

Az NNSA, amely Washingtonon kívül kevéssé ismert, felelős az amerikai nukleáris fegyverek karbantartásáért, az amerikai tengeralattjárók és repülőgép-hordozók energiaellátásáért, valamint a nukleáris anyagok globális védelméért. Több mint 60 ezer embert foglalkoztat országszerte laboratóriumokban és telephelyeken, köztük a Los Alamos és a Sandia nemzeti laboratóriumokban.

Az 51 éves Frank Rose 2021 augusztusában kezdte meg szolgálatát a fő ügyvezető-helyettesi poszton. Az Obama-kormányzat idején a külügyminisztériumban, az űr- és védelmi politikával foglalkozó irodákban dolgozott, és a védelmi minisztériumban, valamint a képviselőházban, a fegyveres erők és a hírszerzés bizottságában is. A körülötte zajló viták egy része az ott töltött időre nyúlik vissza.

Az egyik vád Frank Rose ellen az volt, hogy késlekedett egy NNSA-alkalmazott kormányközi megbízatásának meghosszabbításával, aki szexuális zaklatás miatt panaszt tett ellene, amikor korábban együtt dolgoztak a baloldali Brookings Intézetben. 

A Brookings szóvivője közölte, hogy nem kommentálja a személyzeti ügyeket, de közleményében hozzátette: 

A Brookings nagyon komolyan veszi a visszaélésekkel kapcsolatos vádakat, a zaklatást és a szexuális zaklatást is, a Brookings politikája ezeket egyértelműen tiltja.

Mark Zaid elmondta, hogy Frank Rose-t soha nem értesítették az ellene a Brookingsnál benyújtott panaszokról.

Van segítség

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”