Meglepő javaslatot kapott egy szövetségesétől Putyin: május 20-ig békét kellene kötni

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2024.04.13. 06:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője, Geng Shuang szerint az ukrajnai háborút jobb lenne tárgyalásokkal, mint fegyverekkel lezárni – írja az Unian.

    Az ukrajnai válság továbbra is elhúzódik, és a háború túl sok áldozatot követelt. Ha továbbra is fegyvereket szállítunk a harctérre, az csak a válság súlyosbodásának kockázatát növeli, és nem segít lehűteni a helyzetet és elérni a háborút lezáró tűzszünetet. Jobb, ha a háborút tárgyalásokkal, mint fegyverekkel fejezzük be

    – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

    Shuang felszólította az összes érintett felet, hogy fokozzák a diplomáciai erőfeszítéseket a tűzszünet és az ellenségeskedések befejezése érdekében. Az állandó képviselő-helyettes megjegyezte, hogy támogatják egy nemzetközi konferencia összehívását is, hogy megvitassák a béke valamennyi lehetőségét.

    Készek vagyunk biztosítani a szükséges feltételeket az orosz és az ukrán fél számára a tárgyalásokhoz, és fáradhatatlan erőfeszítéseket tenni a válság mielőbbi politikai rendezése érdekében

    – tette hozzá.

  • Elnökként Donald Trump nagyon világossá tette, hogy szerinte Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia – állítja volt tanácsadója, Fiona Hill az Oroszország és Kína által fenyegetett amerikai nemzetbiztonságról szóló új könyvében, írja a The Guardian.

    A volt amerikai elnök Fiona Hill szerint nem tudta felfogni, hogy Ukrajna független állam. Azt is elmondta, hogy a müncheni biztonsági konferencián beszélt európai vezetőkkel, akik idegesen készülnek egy esetleges második Trump-kormányzásra.

    A miniszterelnökök, elnökök, külügyminiszterek és mások mind tudják, hogy Trump mennyire szeszélyes. És igazából ez az, ami miatt aggódnak, mert nem számít, hogy hány embert ismernek, minden magától Trumptól és a személyisége kiszámíthatatlanságától függ

    – mondta Fiona Hill.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!