Megszólalt az ügyvéd O. J. Simpson haláláról és hagyatékáról

GettyImages-77883952
2024.04.17. 09:40
O. J. Simpson ügyvédje szerint nem gyermekei és unokái vették körül, csak egy ember volt Simpsonnal, amikor meghalt, megosztotta utolsó találkozását az egykori futballhőssel, akit 2009 óta képvisel. Elmondta, hogy az egykori amerikaifutball-játékos nem fizette ki ítélete nagy részét, vagyona el sem éri a megítélt összeget.

O. J.  Simpson – miután tavaly prosztatarákot diagnosztizáltak nála – április 10-én, 76 éves korában halt meg. „Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rák elleni küzdelmet” – közölte O. J. Simpson családja az amerikaifutball-játékos és színész közösségi oldalán.

Simpson utolsó komoly megbeszélése az ügyvédjével húsvét előtt volt, a Simpson által bérelt countryklubban, a Las Vegas Striptől délnyugatra fekvő házban.

Ébren volt, éber volt, és hűsölt. A kanapén ült... sört ivott és tévét nézett. Ez volt az utolsó alkalom, amikor érdemi párbeszédet folytattunk

– idézte fel kedden Malcom LaVergne ügyvéd.

Körülbelül egy héttel később, április 5-én egy orvos azt mondta, hogy Simpson egyfajta „átmenetben van”. Ahogy LaVergne leírta, az ügyvéd utoljára a múlt héten látogatta meg a néhai amerikaifutball-játékost, akkor Simpsonnak csak annyi ereje volt, hogy vizet kérjen, és egy tv-s golfversenyt nézzen. „Természetesen a golfot választotta. Abszolút golffanatikus volt” – mondta LaVergne az Associated Pressnek adott interjújában.

Simpsont halálakor gyermekei és unokái vették körül. LaVergne azonban kedden azt mondta, hogy csak egy ember volt Simpsonnal, amikor meghalt, akit az ügyvéd csak „egy közeli családtagként” azonosított. De nem volt hajlandó megmondani, hogy ki volt az.

„Meg kellett osztaniuk a rossz fiú O. J.-t a világgal”

„Nem szabad elfelejteni, hogy egész életükben megosztották O. J.-t a világgal” – mondta az ügyvéd Simpson első házasságából életben maradt felnőtt gyermekeiről – a most 55 éves Arnelle Simpsonról és az 53 éves Jason Simpsonról –, valamint Simpson volt feleségével, Nicole Brown Simpsonnal 1994-es meggyilkolása előtt született gyermekeiről: a 38 éves Sydney Simpsonról és a 35 éves Justin Simpsonról. A család közösségi médiában közzétett posztja „az átmenet ezen időszakában magánéletet és kegyelmet” kért.

„Eleinte jó O. J.-t osztottak meg, de mégis híres volt” – írta LaVergne. „Aztán 1994-től kezdve úgymond meg kellett osztaniuk a rossz fiú O. J.-t a világgal” – mondta az ügyvéd „de a nap végén ezek a gyerekek vesztették el az apjukat”. „Ráadásul még az a teher is nehezedik rájuk, hogy ő a világ egyik leghíresebb embere, aki polarizál, és akit viták vesznek körül” – tette hozzá LaVergne.

Folyamatban van a hagyaték összeszámlálása

LaVergne, aki Simpson hagyatékát kezeli, megosztotta utolsó találkozását az egykori futballhőssel, filmszínésszel, sportriporterrel, televíziós reklámszakemberrel és hírességgyilkosság vádlottjával, akit 2009 óta képvisel.

Az O. J. Simpson esetleges, halálos ágyon tett vallomására vonatkozó kérdést úgy hárította el, hogy „a komorból a szenzációhajhászás és a szórakoztatás felé” próbált terelni. Elmondta, hogy Simpson testét nem fogják vizsgálni a krónikus agyi trauma hatásai miatt, amelyek a fejre mért ütések lehetséges hatásaiból származnak az NFL-ben eltöltött 11 év során.

„Simpson úr, ha jól tudom, kifejezte kívánságát a gyermekeinek” – mondta LaVergne – „és így ők ezek szerint a kívánságok szerint fognak cselekedni”. Simpson azt akarta, hogy elhamvasszák, mondta az ügyvéd, és – a családja döntésétől függően – nem terveznek azonnal nyilvános megemlékezést. 

Az ügyvéd két nappal a halála után benyújtotta Simpson végrendeletét a nevadai állami bíróságon, amelyben Simpson négy gyermekét nevezte meg a hagyaték egyetlen kedvezményezettjeként. Azt mondta, hogy a családi vagyonkezelés részleteit még nem közölték. Az ügyvéd nem kívánt értéket mondani a hagyatékra, de azt mondta, hogy Simpsonnak nem volt otthona azokban az államokban, ahol élt – köztük Nevadában, Kaliforniában és Floridában –, azt mondta, hogy a számlák összeszámlálása még folyamatban van.

Meg kell próbálniuk „levadászni a fazék aranyat”

Simpsont felmentették a büntetőjogi vádak alól, amelyek szerint 1994-ben Los Angelesben halálra késelte volt feleségét és annak barátját, Ronald Goldmant. Az 1996-os kaliforniai eljárás az „évszázad pereként” vált ismertté. Simpsont 1997-ben egy kaliforniai polgári bíróság esküdtszéke felelősnek találta a halálesetekért. Las Vegasban Simpson 2008-ban kilenc évre börtönbe került, miután 2007-ben egy kaszinó-hotelben és két gyűjteménykereskedővel találkozva fegyveres rablásban találták bűnösnek.

A börtönből 2017 októberében való szabadulása óta golf- és vidéki klubéletet élt, és időnként sporttal és golfozással kapcsolatos bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. Utolsó üzenete február 11-én volt: San Francisco 49ers-mezt viselt, és azt jósolta, hogy régi csapata legyőzi a Kansas City Chiefst a Super Bowl LVIII-ban. A Chiefs nyert.

LaVergne elismerte, hogy Simpson úgy halt meg, hogy nem fizette ki Simpson meggyilkolt volt feleségének és Goldman családjának az 1997-es polgári jogi felelősségi ügyben nekik ítélt 33,5 millió dolláros ítélet nagy részét.

David Cook ügyvéd, aki a Goldman családot képviseli, kedden azt mondta, hogy szerinte az esedékes ítélet a kifizetetlen kamatokkal együtt több mint 114 millió dollár.

LaVergne a múlt héten azt mondta, hogy a Goldmanok egy fillért sem kapnak Simpson vagyonából, majd visszakozott. Kedden azt mondta, hogy szerinte a tartozás összege több mint 200 millió dollár. Azt mondta, hogy Simpson vagyona nem éri el ezt az összeget. „Meghívom őket, hogy megnézzék a házi feladatomat” – mondta a Goldman és a Brown családról „meg akarom mutatni nekik, amim van, azzal a kikötéssel, hogy ha úgy gondolják, hogy valami más is van odakint... akkor a saját ügyvédjeiket, a saját forrásaikat kell használniuk, hogy megpróbálják levadászni azt a fazék aranyat.”

(Borítókép: O. J. Simpson megjelenik a bíróságon az előzetes meghallgatáson a Clark Megyei Regionális Igazságügyi Központban 2007. november 13-án Las Vegasban, Nevada államban. Fotó: Andrew Gombert / Pool / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport