Sok kérdést felvető részletek derültek ki a hírhedt matematikus terrorista haláláról

2024.04.17. 19:30

Ted Kaczynski, az Unabomber néven ismert terrorista 2023-ban halt meg a Durhamtől északkeletre fekvő Butner szövetségi egészségügyi központban. Halálának okát akkor még nem állapították meg, majd később öngyilkosságként könyvelték el.

Az NBC News által megszerzett boncolási jegyzőkönyvből most kiderült, hogy Kaczynskinál 2021 márciusában végbélrákot, majd 2023 júniusában – egy hónappal öngyilkossága előtt – depressziót diagnosztizáltak, és pszichiátriai vizsgálatra küldték.

Az észak-karolinai vezető orvosszakértő hivatala szerint a halál oka akasztás volt, melyhez Kaczynski cipőfűzőt használt kötélként.

Kaczynski öngyilkossága kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a halála vajon megelőzhető lett volna-e, és hogy miért volt hozzáférése a cipőfűzőhöz

– mondta Jack Donson, a Szövetségi Börtönügyi Hivatal nyugalmazott ügykezelője.

Az sem világos, hogy Kaczynski depressziója miatt került-e öngyilkossági megfigyelésre, ami Donson szerint magában foglalná a folyamatos közvetlen felügyeletet és az olyan tárgyak eltávolítását, amelyekkel a rabok kárt tehetnének magukban.

„Némileg meglepő, hogy egy maximális biztonsági fokozatú fegyházból kikerülő rab képes volt cipőfűzőt szerezni egy kórházban, hogy aztán megölje magát vele” – fogalmazott Donson.

Matematikusból terrorista

Kaczynski azzal vált ismertté, hogy 1978 és 1995 között házi készítésű bombákkal követett el támadásokat, amelyekben három ember életét vesztette. Kaczynski erőszakos tetteivel a modern társadalom ellen akart fellépni.

Kaczynskit az FBI minden idők egyik leghosszabb és legdrágább nyomozását követően fogta el a montanai vadonban álló kunyhójában, ahol magányosan, a modern civilizációtól visszavonulva élt. A 160 feletti IQ-val rendelkező terrorista a modern társadalmi rend összeomlását akarta előidézni támadásaival, amelyek során három embert ölt meg, huszonhármat pedig megsebesített.

Kaczynski magányos zseniből lett Harvardon végzett matematikus, később, 25 éves korára már a Berkeley Egyetem professzora, ezt követően radikalizálódott, és követte el támadásait. A hatóságok éveken át próbálták elkapni, de semmilyen nyomot nem hagyott maga után. Lebukásához 35 ezer szavas kiáltványának megjelentetése vezetett, amiben a technológiai fejlődést és az iparosodást kritizálta. Bátyja ismert rá egyedi stílusára és gondolataira.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.