Lavinában életét vesztette egy turista a lengyel Tátrában

2024.04.21. 20:02
Holtan találtak a lengyel hegyimentők egy 34 éves, a Kis-lengyelországi vajdaságból származó férfit, akire lavina zúdult a tátrai Swinica-katlan térségében – közölte vasárnap a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A közepes nagyságú lavina a lengyel tátrai hegyimentő-szolgálat (TOPR) szerint szombat délután omlott le. A mentőket vasárnapra virradóan a férfi hozzátartozói riasztották, miután éjszaka sem tért haza a magányos túráról.

A turista magánál viselte a lavinaveszély esetén használatos rádiós jeladót, amelynek köszönhetően a TOPR gyorsan megtalálta a hómezőben. A férfi azonban akkor már nem élt.

A lengyelországi Tátrában több napja havazik, az 1700 méter fölötti magasságban jelenleg kettes lavinariadó van érvényben az ötfokú nemzetközi skálán – írta az MTI.

Április elején Svájcban is lavina zúdult le egy síközpont közelében, Riffelbergben. A hó minimum három embert maga alá temetett, a rendőrség a rossz időjárási körülmények miatt leállította a keresést az esetleges további eltűntek után. Idén ez már a tizenkettedik lavina volt Svájcban.