Két japán helikopter is a tengerbe zuhant

2024.04.22. 06:06
Két japán helikopter is lezuhant egy gyakorlaton szombat este, egy ember meghalt. A védelmi miniszter közölte, hogy már vizsgálják az eset körülményeit. A térségben nem észleltek külföldi hajókat vagy légi járműveket.

A japán tengeri önvédelmi erők két helikoptere is lezuhant egy csendes-óceáni gyakorlaton szombat este, a személyzet nyolc tagja közül legalább egy meghalt, a többieket pedig még keresik – számolt be a Kyodo News.

A két repülőgép – amelyek Tori-shima szigetétől mintegy 270 kilométerre keletre csapódtak a tengerbe egy éjszakai gyakorlaton – feltehetően egymásnak ütközött, közölte Minoru Kihara védelmi miniszter vasárnap újságírókkal. 

Kihara elismerte, hogy nagyon gyakoriak az ilyen típusú balesetek. Az SH–60K helikopterek négy-négy fős személyzetet szállítottak. A vészjelzést valószínűleg a két helikopter egyszerre, ugyanazon a hullámhosszon sugározta – mondta Kihara, hozzátéve, hogy már vizsgálják a baleset körülményeit. 

A két lezuhant repülőgép gyakorlatot hajtott végre egy tengeralattjáró felderítése és megtámadása érdekében. A baleset oka egyelőre ismeretlen, de a minisztérium mindent megtesz az eltűntek felkutatásáért és kimentéséért – tette hozzá a védelmi miniszter. 

Szakai Jositaka, a japán tengeri önvédelmi erők vezérkari főnöke szerint másik országnak nincs köze az incidenshez, a gyakorlaton csak a japán erők vettek részt, a térségben pedig nem észleltek külföldi hajókat vagy légi járműveket.