2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Robert Fico mélyaltatásban van, innentől kezdve minden csak a szervezetén múlik

AFP  20240515  34RP3HH  v2  HighRes  SlovakiaPoliticsShooting
2024.05.15. 15:13 Módosítva: 2024.05.15. 18:05
  • Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerda délután több lövés érte a nyitrabányai kormányülés után.
  • A támadót a helyszínen elfogták.
  • A szlovák kormányfőt egy besztercebányai kórházba szállították.
  • 15.55-kor megjelent egy poszt Robert Fico Facebook-oldalán, amelyben arról írnak, hogy életveszélyes állapotban van.
  • Koalíciós partnere, Andrej Danko azt nyilatkozta, politikai háború kezdődik Szlovákiában.
  • 19 órakor még mindig a műtőben van Fico, akinek állapota súlyos, mivel a lövés több belső szervet is ért. A kórház 19.30-kor ígért tájékoztatást a friss állapotról.
  • 20 órakor Robert Kalinak hadügyminiszter bejelentette, Ficót már három és fél órája műtik és állapota jelenleg „nagyon bonyolult”, de bíznak abban, hogy fel fog épülni, annak ellenére, hogy jelenleg a kormányfő életéért küzdenek. A TA3 és a Markiza tévécsatornák információi szerint a szlovák kormányfő állapota stabil és kommunikál.
  • Matus Sutaj Estok belügyminiszter mindenkit nyugalomra intett és arra kért, hogy fejezzék be a gyűlöletkeltést, mivel Szlovákia egy polgárháború szélén áll a kormányfő elleni merénylet után. A belügyminiszter a támadás mögött politikai okokat sejt.
  • Sajtóhírek szerint 3 óra 40 percig tartott a műtét, Ficót mélyaltatásban tartják. Az orvosok szerint innentől a kormányfő szervezetén múlik, túléli-e a merényletet. A találat a gyomrát, medencéjét és ujját érte.

Meglőtték Robert Fico miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után, a politikust kórházba szállították – írja a Napunk.sk. A lövések a helyi kultúrház előtt dördültek el, amikor a politikus az emberek közé ment.

A Denník N riportere a helyszínen tartózkodott, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni, majd látta, ahogy a miniszterelnököt a mentőautóba tették.

Sajtóinformációk szerint Robert Ficót a mellkasán és a gyomrán érték a lövések. Úgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült több lövés. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik. Az elkövető egy 71 éves lévai férfi lehetett.

„Robo, gyere ide” – szemtanúk szerint a támadás előtt ezt kiabálta a merénylő, aki ezután elővette a fegyverét, és három vagy öt lövést adott le, ezek közül több eltalálta a miniszterelnököt.

A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték, a környéket a rendőrség kiürítette. Az X-en közzétettek egy videót, amelyen a támadó elfogása látható:

A merénylő elfogása utáni pillanatok:

Életveszélyes állapot

Közzétettek egy videót arról is, amint Robert Ficót a biztonságiak az autóba segítik, és elhajtanak a helyszínről. A szlovák Pravda értesülései szerint a súlyosan sérült miniszterelnököt egy besztercebányai kórházba vitték mentőhelikopterrel.

A Denník N 15.52-kor információira hivatkozva közölte, hogy Robert Fico túl van az életveszélyen. A kormányfő hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett.

15.55: Megjelent egy poszt Robert Fico Facebook-oldalán, amelyben arról írnak, hogy

a miniszterelnököt több lövés érte, életveszélyes állapotban van, az akut beavatkozás szükségessége miatt nem Pozsonyba, hanem a besztercebányai kórházba szállították.

16.48: A Napunk arról számolt be, hogy Juraj Blanár külügyminiszter szerint a támadó közvetlen közelről több lövéssel találta el Robert Fico miniszterelnököt, akit nagyon súlyos állapotban szállították a besztercebányai kórházba.

17.45: Az Új Szó közölte, hogy a Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak. A Markíza TV arról számolt be, hogy a besztercebányai sürgősségi osztály orvosaitól elvették a mobiltelefonjukat. 

18.00: A Denník N információi szerint Robert Fico továbbra is a műtőben van.

A merénylet után megszólalt lapunknak Kolek Zsolt, a Ma7 szlovákiai magyar hírportál vezető szerkesztője, valamint Gyimesi György, korábbi parlamenti képviselő, a szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség politikusa. A magyar és külföldi politikusok reakciójáról itt írtunk.

18.25: A Szlovák Nemzeti Tanács egyik alelnöke, a hlasos Peter Ziga bejelentette, hogy május 21-ig felfüggesztik a parlament működését. Emellett azt is kijelentette, az épület védelmét megerősítik. 

18.45: Besztercebányán, ahol Ficót még jelenleg is műtik, a főtéren pár aktivista megjelent, hogy az erőszak ellen tüntessenek. A Denník N tudósítása szerint „az erőszak nem megoldás” és „nem az erőszakra” táblákat raktak ki a térre.

18.47: A Denník N értesülései szerint

Fico még magánál volt és kommunikált, amikor 16 óra előtt a besztercebányai kórházba szállították.

A hírzárlat miatt ugyanakkor nem tudjuk, hogy jelenleg milyen állapotban van a miniszterelnök. A lap még korábban megjegyezte, hogy mielőtt Ficót a műtőbe tolták, jobbkeze, Robert Kalinak a sürgősségin meglátogatta. Ezenkívül a lap megjegyzi, hogy az orvosok a hasi sérülései miatt aggódnak.

19:32: Több kormánytag is a kórházban van, ahol Ficót jelenleg is műtik – számol be róla a Denník N. Robert Kalinak mellett Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter és Matus Sutaj Estok belügyminiszter is a helyszínen van, jelenleg nem tudni, hogy a 19:30-ra meghirdetett, ám tolódó sajtótájékoztatón melyikük fog beszélni.

19:41: Súlyos Robert Fico állapota – nyilatkozta a Markiza televíziónak Erik Tomas ideiglenes munkaügyi miniszter.

Tomas szerint FicÓt még mindig operálják, ami azért tart olyan sokáig, mert a lövés több szervet is ért.

A kormányhivatal közleménye szerint a besztercebányai Roosvelt kórháznál 19:30-kor adnak majd tájékoztatást az aktuális helyzetről, de a sajtótájékoztató még nem kezdődött el.

20.04: Miközben Fico jobbkeze, a hadügyminiszter Robert Kalinak és Matus Sutaj Estok belügyminiszter épp sajtótájékoztatót tart, a TV3 és a Markiza egymástól független forrásokból úgy értesült, hogy

véget ért a műtét és Robert Fico állapota stabil és Ő kommunikál.

A TA3 információi szerint a találat a kormányfő gyomrát, medencéjét és ujját érte – összesen öt találatot adhatott le a merénylő a kormányfőre.

Robert Kalinak és Matus Sutaj Estok beszél a sajtótájékoztatón az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban, ahová Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállítottá 2024. május 15-én
Robert Kalinak és Matus Sutaj Estok beszél a sajtótájékoztatón az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban, ahová Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállítottá 2024. május 15-én
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Ugyanakkor Kalinak a sajtótájékoztatót úgy kezdte, hogy a szlovák kormányfő állapota jelenleg „nagyon bonyolult”, de hozzátette:

Úgy gondoljuk, hogy elég erős ahhoz, hogy kezelje ezt a traumát.

Kalinak emellett elmondta, már három és fél órája műtik Ficót, és élete még mindig veszélyben – azaz a TA3 és a Markiza információival ellentétben még mindig nem érhetett véget a műtét.

A hadügyminiszter egyébként a sajtótájékoztató során többször is a könnyeit törölgette, és arról beszélt, hogy nem ők azok, akik bosszúról beszélnek, és nem ők azok, akik visszaéltek az igazságszolgáltatással. Nyilatkozata során többször is kijelentette:

Robert Fico életéért küzdünk.

20.14: Matus Sutaj Estok belügyminiszter a Kalinakkal közösen tartott sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy fejezze be a gyűlöletkeltést. 

Egy polgárháború szélén állunk. A miniszterelnök elleni merénylet ennek a megerősítése

– fogalmazott Estok, aki emellett bejelentette, hogy megerősítik a parlament mellett a képviselők és a sajtómunkások védelmét is. Ezenkívül hozzátette, szerinte politikai indokok állnak a támadás mögött.

20.27: Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter megismételte a Kalinak által elmondottakat, miszerint Robert Fico még mindig az életéért küzd, majd megköszönte az orvosoknak, a teljes orvosi stábnak az áldozatos munkát. Dolinková szerint „a szakértők legjava” van a műtőszobában. 

Az egészségügyi miniszter ezenkívül elítélte a támadást, amit másokhoz hasonlóan szintén a demokrácia elleni támadásnak ítélt.

20.51: Matus Sutaj Estok belügyminiszter bejelentette, arra kérte a miniszterelnök-helyettes Kalinakot, hívja össze Szlovákia nemzetbiztonsági tanácsát. Érvelése szerint erre azért van szükség, hogy mindenki biztonságát garantálni tudják Szlovákiában.

21:46: Új információk derültek ki az elkövetőről. Mint azt a VSquare, leginkább V4-ekre specializálódott oknyomozó portál írja, az elkövető korábban kapcsolatban állt egy olyan szlovák paramilitáris szervezettel, ami leginkább orosz ideológiák szerint volt vezérelt. 

21:56: A műtét véget ért, Robert Fico miniszterelnök mélyaltatásban van, és így is marad az elkövetkezendő órákban. A TA3 televízió szerint a műtét 3 óra 40 percig tartott, és a miniszterelnök sok vért vesztett, az orvosok pedig minden tőlük telhetőt megtettek – a televízió szerint innentől kezdve minden Fico szervezetén múlik, hogy sikerül-e megküzdenie a sérüléseivel.

(Borítókép: Helikopterrel szállítják kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt 2024. május 15-én. Fotó: AFP)