Rejtélyes körülmények között meghalt a kémkedéssel vádolt egykori királyi tengerészgyalogos

2024.05.22. 07:25
Holtan találták egy parkban Matthew Trickettet, azt a korábbi királyi tengerészgyalogost, akit azzal vádoltak meg, hogy a hongkongi titkosszolgálatnak kémkedett két társával együtt. A 37 éves férfi testét ugyan már beazonosították, de a hatóságok a halálesetet egyelőre megmagyarázhatatlannak ítélték.

Egy volt királyi tengerészgyalogos, akit azzal vádoltak, hogy a hongkongi titkosszolgálatnak kémkedett, megmagyarázhatatlan körülmények között halt meg egy berkshire-i parkban. A 37 éves Matthew Trickettet a hónap elején vádolták meg a nemzetbiztonsági törvény szerinti bűncselekményekkel – írta meg a Sky News.

Egy szeretett fiú, testvér és családtag elvesztését gyászoljuk

– tudatta családja közleményben, és arra kérték a nyilvánosságot, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket „ezekben a nehéz időkben”.

A Thames Valley-i rendőrség közölte, hogy vasárnap 17:15 körül hívták őket a Maidenheadben található Grenfell Parkba, miután a lakosság egy tagja bejelentést tett. A rendőrség közleményben tudatta, hogy „a kollégák a helyszínre mentek, és egy férfit találtak. A sürgősségi ellátást megkezdték, de sajnos a férfit a helyszínen halottnak nyilvánították”. Hozzátették, hogy természetesen lesz boncolás, jelenleg

a haláleset kivizsgálása folyamatban van, amelyet egyelőre megmagyarázhatatlannak tartanak.

Kémkedési vádak

Trickettet a 38 éves Csi Leung Wai és a 63 éves Csung Biu Juen mellett a nemzetbiztonsági törvénybe ütköző külföldi hírszerző szolgálatnak nyújtott segítséggel és külföldi beavatkozással vádolták meg.

A külföldi hírszerző ügynökség, amelyre a vádak vonatkoznak, a hongkongi titkosszolgálat

– közölte akkor a rendőrség. Hozzátették, hogy bár az állítólagos bűncselekmények „aggasztóak”, úgy vélték, hogy a közvéleményt nem fenyegeti szélesebb körű veszély.

Az állítás szerint a trió 2023. december 20. és május 2. között beleegyezett, hogy olyan információgyűjtést, megfigyelést és megtévesztő cselekményeket végezzenek, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy egy külföldi hírszerző szolgálatot érdemben segítsenek. Azzal is megvádolták őket, hogy május 1-jén erőszakkal behatoltak egy brit lakásba.

Trickett és megvádolt társai május 13-án jelentek meg a Westminster Magistrates' Court előtt, ahol csak a nevük megerősítésére szólaltak fel. Ezt követően óvadék ellenében szabadon engedték őket, és legközelebb pénteken kellett volna megjelenniük a londoni Old Bailey bíróságon.

Kashif Malik ügyész a múlt heti tárgyaláson azt mondta, hogy Trickett a vádemelés után öngyilkosságot kísérelt meg, és kérte, hogy saját érdekében helyezzék előzetes letartóztatásba.

A rendőrség nyomoz

A Thames Valley-i rendőrség közölte, hogy Trickett ügyét a rendőrség felügyeleti szervéhez, a Rendőrségi Etikai Hivatalhoz (IOPC) irányították, mivel „bírósági eljárásra várva, bírósági óvadék ellenében volt szabadon, ami megkövetelte, hogy rendszeresen jelentkezzen a rendőrőrsön”. Hozzátették, hogy az átirányítás „szokásos ilyen körülmények között, amikor a rendőrségi kapcsolatfelvételt követően haláleset történt”.

Az IOPC mérlegelte ezt a átirányítást, és úgy döntött, hogy az ügyet a Thames Valley-i rendőrség szakmai normákért felelős osztályának kell kivizsgálnia

– írták közleményükben.

Trickett ügyvédje, Julian Hayes, a Berris Law ügyvédi iroda vezető partnere elmondta: „A Thames Valley-i rendőrség sajnálatos módon megerősítette, hogy a megtalált holttest az ügyfelünké. Természetesen megdöbbentünk a hír hallatán, és a lehető legjobban támogatjuk a családját.”

Hayes hozzátette, „miután a rendőrséggel való korábbi kapcsolatfelvétel miatt kötelezően a IOPC-hez kellett fordulni, az ügyet most a Thames Valley-i rendőrség szakmai normákért felelős osztályához továbbították. Ezért sem nekünk, sem a családnak nem lenne helyénvaló ebben a szakaszban további nyilatkozatokat tenni.”

A Maidenheadből származó Trickett korábban a brit határőrségnél dolgozott a Heathrow repülőtéren, mielőtt idén februárban a belügyminisztérium bevándorlási ügynökségéhez csatlakozott.