2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Már a támadás előtt felfedhette terveit Robert Fico merénylője

2024.05.23. 06:46
Juraj Cintula, a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet feltételezett elkövetője egy közösségben beszélt terveiről Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter szerdai nyilatkozata szerint. A merénylőnek, aki jelenleg vizsgálati fogságban van, Facebook-oldalát törölte a Meta, a közösségi oldal anyavállalata.

Robert Kalinák, Szlovákia védelmi minisztere szerint Robert Fico merénylője egy közösségben beszélt a terveiről – írja az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai hírportál. A szlovák miniszterelnök-helyettes az Analýzy 24 című műsorban beszélt a támadás előzményeiről és következményeiről.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét múlt hét szerdán lőtte meg egy 71 éves lévai férfi Nyitrabányán, a kihelyezett kormányülés után. A miniszterelnök még aznap egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a besztercebányai kórházban.

A kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása szerint a kormányfőn kedd reggel CT-vizsgálatot végeztek, továbbra is eszméleténél van, kommunikál.

A Robert Fico elleni merényletet, illetve a testőrök beavatkozását egy ismeretlen forrás kiszivárgott videón rögzítette. A miniszterelnök védelme biztonsági szakértők szerint hagyott kivetnivalót maga után.

„Beszélhetünk mulasztásról az Alkotmányos Tisztviselők Védelmi Hivatalának részéről, mivel tudjuk, hogy egy személy lőfegyverrel állt a helyszínen, és senki sem avatkozott be időben” – mondta Radoslav Bránik biztonsági elemző a noviny.sk portálnak. Az RTVS szerint a hivatal több testőrt is elbocsátott állásából.

Szlovákia védelmi minisztere, Robert Kalinák közölte, hogy Juraj Cintula korábban egy közösségben beszélt a terveiről.

A férfi egy közösségben kommunikált, és bejelentette, hogy valamit tervez. A nyomok eltüntetése megtörtént, miután őrizetbe vették

– nyilatkozta Robert Kalinák.

Mint írtuk, Juraj Cintula Facebook-oldalát törölte a Meta, a közösségi oldal anyavállalata. Az aktuality.sk szlovák napilap számolt be a hírről, amely szerint a techóriás már a támadás után nem sokkal közbelépett, és leállította az oldalt.

A hétvégén még arról értekezett a kormány több tagja is, hogy a törlés miatt feltehetően a merénylő összejátszott valakikkel, esetleg segíthették, de mostanra kiderült, Mark Zuckerberg cége állt az eltávolítás mögött.

A merénylőt vizsgálati fogságba helyezték

Juraj Cintulát szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely döntésével előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával vizsgálati fogságba helyezte a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett fegyveres merénylettel összefüggésben.

A mintegy két órán át tartó döntéshozatali folyamatot követően a gyanúsított vizsgálati fogságba vételét a szökés, illetve a bűntevékenység folytatásának lehetőségével indokolta a bíróság. A bíróság döntése egyelőre nem jogerős.

A gyanúsított korábban – még a rendőrségi kihallgatáson – beismerte tettét.

A rendőrség múlt hét csütörtökön indította meg az eljárást a feltételezett elkövető ellen, akit védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítottak meg. Ezért a bűncselekményért a szlovák törvények szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Sutaj Estok szlovák belügyminiszter korábban elmondta: az elkövető indítékait vizsgálva egyértelművé vált, hogy politikailag motivált cselekményről van szó.