Benjamin Netanjahu lemondását követelte a feldühödött tömeg Izraelben

GettyImages-2154131921
2024.05.26. 12:07
Tel-Avivban dulakodás tört ki az izraeli rendőrség és a tüntetők között, miután több ezren gyűltek össze, hogy a kormány ellen tüntessenek, és követeljék, hogy hozza vissza a Hamász által Gázában fogva tartott túszokat.

Tel-Avivban néhány tüntető azon katonanők fényképeit vitte magával, akik a hét elején megjelentek egy videón, amelyen nem sokkal azután láthatók, hogy a Hamász október 7-i izraeli támadása során elrabolták őket. Néhányan olyan transzparenseket tartottak a kezükben, amelyeken az állt:

Vessünk véget a háborúnak.

Felszólították a kormányt, hogy kössön megállapodást a még fogságban lévő több tucat túsz szabadon bocsátásáról − írja a The Guardian

A tüntetők Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelték.

Mindannyian láttuk a videót, nem tudtunk otthon maradni, miután a kormány magára hagyta ezeket az embereket

− mondta Hilit Sagi, a túszok hazahozatalát követelő egyik csoport tagja.

A szombat késő esti tüntetésen hét embert letartóztattak, és legalább egy ember megsérült − jelentette a Haaretz című izraeli lap. Tiltakozások zajlottak az ország más részein is, többek között Haifa kikötővárosában.

Az izraeliek között elmélyültek a nézeteltérések azzal kapcsolatban, hogy Netanjahu hogyan kezelte a Hamász elleni háborút a támadás után, amelyben mintegy 1200 ember halt meg, és 250 embert ejtettek túszul. Izrael szerint még mindig mintegy 100 túszt tartanak fogva Gázában, és további mintegy 30 túsz holttestét nem adták át az országnak.

(Borítókép: Az izraeliek több ezren gyűltek össze, hogy a kormány ellen tüntessenek 2024. május 25-én. Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu / Getty Images)