2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Tizenketten megsérültek a Qatar Airways járatán turbulencia miatt

2024.05.26. 17:09
Turbulencia miatt tizenketten megsérültek a Qatar Airways Dohából Dublinba tartó járatán vasárnap. A Boeing–787 Dreamliner repülőgép Törökország felett keveredett légörvénybe. Az incidens néhány nappal azután történt, hogy egy brit férfi meghalt a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járatán súlyos turbulencia miatt.

Mentők vonultak ki a dublini repülőtérre, miután turbulencia miatt a Qatar Airways Dohából Dublinba tartó járatán hat utas és a személyzet tagjai közül további hatan megsérültek Törökország felett. 

Graeme McQueen, a dublini repülőtér médiakapcsolatokért felelős vezetője a Sky Newsnak azt nyilatkozta: „A Qatar Airways Dohából érkező QR017-es járata vasárnap nem sokkal 13 óra előtt biztonságosan leszállt a dublini repülőtéren”.

„A leszállás után a repülőgépet a repülőtéri rendőrség, valamint a tűzoltóság és mentőszolgálat fogadta. Hat utas és a személyzet tagjai közül hat fő megsérült, miután a repülőgép turbulenciába került Törökország felett a levegőben” – mondta. Hozzátette: a sérültek orvosi ellátásban részesülnek. 

Az esettel kapcsolatban belső vizsgálat indult.

Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató az utasokra hivatkozva közölte, hogy az incidens kevesebb mint 20 másodpercig tartott, de éppen akkor, amikor ételt, illetve italokat osztottak az utaskísérők.

Egyre több a légörvény

Mint írtuk, a Singapore Airlines légitársaság Londonból Szingapúrba tartó járata kedden erős turbulenciába került. A repülőgép Bangkokban hajtott végre kényszerleszállást. A gép fedélzetén 211 ember utazott, közülük egy 73 éves férfi meghalt, többen pedig megsérültek. A légörvényhez gyorsan fejlődő, feláramló zivatarok járultak hozzá, ami miatt a gép majd kétezer métert süllyedt három perc alatt. 

Az elmúlt 40 évben 55 százalékkal nőtt a súlyos légörvények előfordulásának gyakorisága. Úgy tűnik, a melegebb légkör több időjárási anomáliát okoz a felsőbb rétegekben is, ami a turbulenciák számát szaporíthatja. Jó, ha mindig bekötjük magunkat a repülőn, főleg az Atlanti-óceán felett.