2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Újra elítélték a lakótársa meggyilkolásával vádolt Amanda Knoxot

2024.06.05. 15:09

Az amerikai nőre három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság, ám nem kell börtönbe vonulnia, mert már leülte ezt az időt, mielőtt 2015-ben megsemmisítették a 2007-es gyilkosság miatt rá kiszabott ítéletet. Knox összesen négy évet töltött börtönben Meredith Kercher megölése miatt, mielőtt végül jogerősen felmentették.

Szerdai ítéletében a bíróság megállapította, hogy Knox tévesen vádolta meg a gyilkossággal Patrick Lumumbát, annak a bárnak a kongói tulajdonosát, ahol részmunkaidőben dolgozott.  

A jelenleg 36 éves Knox az ítélethozatal előtt a közösségi médiában azt írta, reméli, hogy „egyszer és mindenkorra” tisztázni tudja a nevét az ellene felhozott „hamis vádak” alól. A nő korábban fenyegetéssel és erőszakkal vádolta meg az olasz rendőrséget, amikor megpróbálta tisztázni a nevét az ellene folyó utolsó lezáratlan ügyben.

A rendőrség 30 év börtönnel fenyegetett meg, egy rendőr pedig háromszor megpofozott azzal, hogy emlékezz, emlékezz!

– mondta Knox a bíróságon tett vallomásában, hozzátéve, hogy kihallgatói akarták, hogy Lumumbát vádolja meg a gyilkossággal. Azt mondta, sajnálja, hogy nem volt elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a rendőrségi nyomásnak. 

Az éjszaka, amely mindent megváltoztatott

Amanda Knoxot és barátját, Raffaele Sollecitót eredetileg azzal vádolták, hogy 2007-ben, halloween éjszakáján Perugiában megölték Meredith Kercher 21 éves brit diáklányt. Knox az eset idején cserediákként tanult az olasz városban. Az áldozatot leszúrták annak az apartmannak a hálószobájában, amelyet Knox és Kercher együtt bérelt.

A vádirat szerint támadói közösülésre kényszerítették Kerchert, majd amikor kiabálni kezdett és ellenállt, megölték. A perben mindkét fővádlott ártatlannak vallotta magát.

Azt állították, hogy a gyilkosság éjszakáján Sollecito otthonában voltak. Elismerték azonban, hogy marihuánát fogyasztottak, és azt mondták, emiatt nem tiszták az emlékeik.

Knoxot és Sollecitót 2009-ben első fokon, 26, illetve 25 év börtönre ítélte a perugiai bíróság. Két évre rá a fellebbviteli bíróság kevésnek találta az ellenük felhozott bizonyítékokat, és felmentette őket, de az olasz legfőbb bíróság tavalyelőtt márciusban megsemmisítette a felmentő ítéletet, perújrafelvételt rendelt el, és átadta az ügyet egy firenzei törvényszéknek. Amanda Knox időközben hazautazott az Egyesült Államokba, miután három évet töltött olaszországi börtönben. Hazatérve könyvet írt megpróbáltatásairól.

A két vádlottat 2014-ben újra elítélték, Knoxot távollétében 28, Sollecitót pedig 25 év börtönre, az olasz semmitőszék azonban érvénytelenítette az ítéletet, nem kis meglepetést okozva ezzel. Sokan ugyanis arra számítottak, hogy a törvényszék, még ha érvényteleníti is az első- és másodfokon hozott ítéleteket, perújrafelvételt rendel el. Ez azonban nem történt meg, így akkor úgy tűnt, hogy pont került a 2007 óta húzódó jogi eljárásra.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019-ben elmarasztalta Olaszországot Knox ügyével kapcsolatban, akinek az ítélet szerint az olasz hatóságok az eljárásban megsértették a jogait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport